Ministru italian: Criza economică ameninţă democraţia în Europa

Ministru italian: Criza economică ameninţă democraţia în Europa

Criza economică ameninţă democraţia, în "unele regiuni din estul şi nordul Europei", a apreciat joi ministrul italian al Economiei şi Finanţelor, Giulio Tremonti (foto), fără a nominaliza vreo ţară anume, în cadrul unei conferinţe a Institutului Aspen, la Roma.
"Criza economică şi schimbările pe care le-a antrenat aceasta ridică în unele părţi ale Europei o problemă de comportament democratic. Nu este o întâmplare, şi nu este dificil de prevăzut, că în unele regiuni din estul şi din nordul Europei vor fi forme politice nu prea democratice", a declarat Tremonti.

"Nu cămăşile brune încă ... dar pe aceeaşi linie", a continuat ministrul italian, referindu-se la uniforma naziştilor din SA (Sturm Abteilung), fără a preciza la ce ţări se referă.

"Există deja un Parlament în Europa unde sunt prezente elemente în uniformă", a adăugat el, făcând aluzie, cel mai probabil, la Ungaria.

Gabor Vona, liderul partidului ungar de extremă-dreapta Jobbik, cunoscut pentru poziţiile sale antisemite şi antirome, s-a prezentat în acest an la o sesiune a Parlamentului îmbrăcat în uniforma unei organizaţii paramilitare interzise, Garda Ungară.

"Există o problemă de democraţie. Trebuie să facem ce este necesar" pentru a înfrunta criza economică, "dar trebuie să păstrăm democraţia", a adăugat ministrul.

Jobbik a intrat în Parlamentul ungar pentru prima dată în 2009, după adoptarea de către Guvernul socialist a unui program de austeritate care a provocat nemulţumirea cetăţenilor.

Sursa: mediafax.ro