Săptămâna culturală “România-China”, la EXPO Shanghai 2010

Săptămâna culturală “România-China”, la EXPO Shanghai 2010

Pavilionul României de la EXPO 2010 Shanghai găzduieşte începând de joi, 16 octombrie, “Săptămâna Culturală România - China”, manifestare ce se înscrie în programul de diplomaţie culturală desfăşurat de pavilionul Greenopolis.

Deschiderea evenimentului a avut loc în prezenţa Comisarului General al Expoziţiei României la Shanghai, Ferdinand Nagy şi a preşedintelui Parlamentului local al provinciei Shaanxi, MA Zhongping.

De asemenea, au mai participat la eveniment: Zhou Yibo, vicepreşedintele Parlamentului provinciei Shaanxi, Geng Jian, preşedintele F&J Education Fund, Olivier Rasat, directorul Pavilionului UE, Florin Tacu, Consulul General al României la Shanghai, membrii ai Asociaţiei de Prietenie a Provinciei Shaanxi, reprezentanţi ai pavilioanelor statelor europene, artişti şi jurnalişti.

Timp de o săptămână, vizitatorii pavilionului se vor bucura de spectacolele româneşti şi vor avea ocazia de a admira picturi tradiţionale chinezeşti şi adevărate măiestrii de artă caligrafică, lucrările fiind expuse până la data de 22 octombrie.

„Expoziţiile mondiale sunt prin excelenţă evenimente de diplomaţie publică şi culturală, în cadrul cărora fiecare ţară prezintă ce are mai reprezentativ: artă, cultură, tradiţii, inovaţii. Săptămâna culturală România-China este un astfel de exemplu. La fel cum arta caligrafică condensează mii de ani de istorie şi civilizaţie chineză, folclorul românesc exprimă chintesenţa spiritului românesc la care am dorit să-i facem părtaşi pe vizitatorii Pavilionului României în cele 169 de zile de la deschiderea Expo Shanghai”, a spus Ferdinand Nagy, Comisarul General al Expoziţiei României la Shanghai.

„Nu trebuie să cunoşti scrierea chineză ca să vezi frumuseţea artei caligrafice. La fel se întâmplă şi cu dansurile populare româneşti prezentate timp de aproape 6 luni pe scena Pavilionul României de la Expo Shanghai. Vizitatorii au aplaudat, au dansat alături de artiştii români, au simţit ritmul melodic, fiindcă muzica transmite o stare, dincolo de diferenţele culturale”, a menţionat Ferdinand Nagy.

Inaugurarea expoziţiei a fost precedată de un recital de muzică tradiţională chinezească, interpretată cu măiestrie de artişti din provincia Shaanxi.

M.T.