Zona Euro, ameninţată de o reintrare în recesiune în 2011

Zona Euro, ameninţată de o reintrare în recesiune în 2011

Zona Euro riscă să reintre în recesiune în 2011, în condiţiile în care ţările care utilizează moneda unică europeană aplică planuri de austeritate bugetară, iar mediul economic internaţional se degradează, avertizează economiştii chestionaţi de Le Monde.
Planurile de austeritate vor costa creşterea economică cel puţin un punct procentual anul viitor şi, dacă euro se menţine în jurul cotaţiei de 1,40 dolari, supraevaluarea sa ar mai putea costa relansarea o jumătate de punct procentual, potrivit HotNews.

Zach Witton, economist la agenţia de rating Moody"s din Londra, crede că activitatea economică va încetini spre sfârşitul acestui an: "Va intra într-o uşoară recesiune în prima jumătate a anului 2011, cu două trimestre de recul al produsului intern brut, după care activitatea economică va reporni progresiv".

În opinia sa, ţările care depind masiv de exporturi - precum Germania şi Olanda - sunt cele mai expuse riscului de recesiune, spre deosebire de Franţa, care se bazează mai mult pe cererea internă.

În timp ce pieţele financiare îşi păstrează reticenţele asupra capacităţii celor mari fragile ţări, precum Grecia sau Irlanda, de a-şi rezolva problemele bugetare, şi în condiţiile în care sistemul bancar rămâne fragil, riscul unei noi recesiuni ascute tensiunile interne din Zona Euro.

Sursa : realitatea.net