Kelemen Hunor efectuează o vizită oficială în landurile Bavaria și Baden-Württemberg

Kelemen Hunor efectuează o vizită oficială în landurile Bavaria și Baden-Württemberg

În perioada 21-22 octombrie 2010, ministrul culturii și patrimoniului național, Kelemen Hunor, efectuează o vizită oficială în landurile Bavaria și Baden-Württemberg, din Republica Federală Germania. Din delegaţia română mai fac parte d-l Mircea Angelescu, directorul Direcției Patrimoniu din cadrul MCPN, d-l Balint Porcsalmi, director al cabinetului ministrului și d-na Csilla Hegedüs, consilier personal al ministrului.

Joi, 21 octombrie, la München, ministrul Kelemen Hunor a avut o întâlnire de lucru cu dr. Wolfgang Heubisch, ministru de stat al Bavariei pentru Știință, Cercetare și Artă. În cadrul întâlnirii s-a convenit intensificarea colaborării între instituțiile culturale, dar și sprijinirea contactelor directe între artiștii și creatorii din România și Bavaria.

La convorbirile cu înalții oficiali bavarezi s-a hotărât inițierea listării comune, pe Lista Monumentelor UNESCO, a ansamblului Peleș (Peleș, Pelişor) și a celor trei castele regale din sudul Germaniei: Herrenchiemsee, Linderhof și Neuschwanstein. Discuțiile privind listarea comună vor continua, în perioada următoare, la nivel de experți.

În continuarea vizitei, ministrul culturii din România a conferit cu prof. dr. Egon Johannes Greipl, director general al Oficiului Bavarez pentru Ocrotirea Patrimoniului. Cele două părți au avut un fructuos schimb de informații asupra cadrului legislativ și asupra modalităților concrete de ocrotire a patrimoniului în România și Bavaria. În cadrul întrevederii s-a avansat ideea creării unui mecanism de cooperare prin care partea română să beneficieze de experiența părții bavareze în domeniul ocrotirii patrimoniului.

Delegația română a vizitat apoi Pinacoteca de Artă Modernă, amfitrionul acestui moment fiind prof. dr. Klaus Schrenk, director general al Pinacotecilor din München.

Pe parcursul vizitei în Germania, delegaţia MCPN va fi însoțită de consulul general al României la München, doamna Brândușa Predescu. Este de menționat faptul că aceasta este prima vizită la München a unui ministru al culturii din România în ultimii zece ani.

Vineri, delegaţia MCPN se va afla la Stuttgart și Ulm.

M.T.