România, partener oficial al Festivalului Tzig’n Jazz de la Paris

România, partener oficial al Festivalului Tzig’n Jazz de la Paris

România, prin Institutul Cultural Român de la Paris devine anul acesta partener principal în organizarea festivalului Tzig’n Jazz. Aflat la cea de-a treia ediţie, Festivalul Tzig’n Jazz are loc în perioada 17- 21 noiembrie 2010 în Sala Bizantină a Palatului Béhague din Paris (sediul Ambasadei României în Franţa).

Festivalul Tzig’n Jazz este purtătorul unui mesaj despre importanţa toleranţei şi a incluziunii sociale. Data de 17 noiembrie, data deschiderii festivalului, a fost aleasă pentru a marca ziua internaţională a toleranţei, sărbătorită în toată lumea la data de 16 noiembrie 2010 (rezoluţia ONU nr. 51 din 1995).

Sărbătoare a confluenţelor dintre muzica roma şi jazz, festivalul Tzig’n’Jazz devine un punct de reper pe harta evenimentelor muzicale pariziene. Ajuns la a treia ediţie anul acesta, festivalul este o întâlnire unică pentru iubitorii de muzică. Publicul parizian, cunoscător şi iubitor al stilului « jazz manouche » a răsplătit primele două ediţii Tzig’n Jazz cu săli pline şi aprecieri la superlativ după concerte.

„Dacă periferia Parisului era bogată în concerte de jazz, capitala era până acum săracă în astfel de evenimente. O injustiţie reparată de doi ani încoace cu Tzig’n Jazz, festival care se încheie în această seară la Trianon” (Le Parisien, 28 mai 2009).

Tzig’n Jazz 2010 oferă ţambalului, instrument puţin utilizat în jazz- ul occidental, un loc de onoare pe scenă. La fiecare concert un ţambalist român va invita pe scena Palatului Béhague mari nume ale jazzului internaţional: Richard Galliano, Didier Lockwood, Tchavolo Schmittt, Angelo Debarre, Emy Dragoi etc. Ovidiu Lipan Ţăndărică, Rona Harner, Anne Ducros sau Taraful din Clejani completează afişul Tzig’n Jazz 2010.

Tzig’n Jazz 2010 va avea loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague, sediu al misiunii diplomatice româneşti în Franţa, o piesă de patrimoniu arhitectural declarată monument istoric.

Cea de-a treia ediţie Tzig’n Jazz este organizată de Alin Predoi, iniţiator şi director al festivalului, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Paris şi Ambasada României în Franţa.

M.T.