Ce dobânzi va avea de plătit statul în 2011

Ce dobânzi va avea de plătit statul în 2011

Datoriile ne ajung din urmă. Statul român va plăti anul viitor dobânzi şi comisioane de 8,9 miliarde de lei, o sumă de peste două ori mai mare decât în 2008. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, datoriile statului vor ajunge să reprezinte 1,6% din produsul intern brut.
Împrumuturile masive ale statului român din ultima perioadă pun presiune tot mai mare pe buget. Anul trecut, Ministerul de Finanţe a împrumutat de pe piaţa internă 76 de miliarde de lei prin emisiuni în lei şi în valută, de aproape şase ori mai mult decât în 2008. În aceste condiţii, datoria publică a României aproape s-a dublat. Şi dobânzile împrumuturilor au fost mari, de peste 10-11% în prima jumătate a anului trecut. Iar acum se văd şi consecinţele.

Potrivit estimărilor Finanţelor, România va plăti în acest an 7,9 miliarde de lei pentru dobânzi şi comisioane aferente datoriei publice, de peste două ori mai mult decât nivelul din 2008, dinainteaz izbucnirii recesiunii. În plus, în 2011, serviciul datoriei cu dobânzi şi comisioane va creşte cu un sfert, până la 8,9 miliarde de lei. Povara asupra bugetului statului va fi astfel tot mai mare. Dacă în 20008, cheltuielile cu dobânzile şi comisioanele au reprezentat 0,7% din produsul intern brut, în acest an, cifra a ajuns la aproape 1,4% din PIB, iar anul viitor va fi de peste 1,6% din PIB.

Sursa: realitatea.net