Ponturi pentru şofatul în sezonul rece

Ponturi pentru şofatul în sezonul rece

În fiecare an, sosirea anotimpului rece aduce de la sine blocarea drumurilor, încetinirea circulaţiei rutiere şi o serie de accidente. Şi cum o parte dintre acestea pot fi evitate, vă prezentăm câteva ponturi pentru şofatul pe timp de iarnă.
Pregătirea maşinii înainte de a pleca la drum este un lucru foarte important. Trebuie să eliberaţi toată gheaţa şi zăpada de pe maşină, în caz contrar veţi arunca zăpadă pe şosea şi pe maşinile celorlalţi participanţi la trafic, relatează automarket.ro.

Utilizaţi în permanenţă luminile de întâlnire. Nu rulaţi niciodată doar cu luminile de poziţie sau cu luminile de poziţie şi proiectoarele! Sunt şanse să nu vă vadă nimeni.
Conducerea în sezonul rece este mai obositoare, iar metabolismul corpului este oricum încetinit. De aceea, este bine să vă acordaţi mai mult timp pentru parcurgerea unei distanţe pe timp de iarnă.

Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele de deszăpezire deoarece ar putea opri aparent fără niciun motiv, şoferii fiind concentraţi mai mult pe eliberarea drumului decât de obstacolele din faţă.
Chiar dacă suprafaţa drumului pare să fie în stare bună, reduceţi viteza în apropierea unui pod sau a unei intersecţii, s-ar putea să întâlniţi suprafeţe cu gheaţă.

Nu folosiţi sistemul de cruise control, în special atunci când plouă şi temperaturile sunt aproape de punctul de îngheţ al apei.
Dacă aţi crezut că autovehiculele cu tracţiune integrală frânează mai bine decât vehiculele cu tracţiune pe o singură punte, ei bine, aflaţi că vă înşelaţi.

Dacă anvelopele cu care este echipat vehiculul dumneavoastră pierd aderenţa, priviţi şi viraţi înspre direcţia în care vreţi să mergeţi. Dacă nu observaţi nicio corecţie a traiectoriei, viraţi în direcţia în care derapaţi şi eliberaţi acceleraţia.

Păstraţi provizii de urgenţă în autovehicul. Este indicat să aveţi mănuşi, fular, o căciulă, o racletă de parbriz, o perie de zăpadă, o lanternă, o lopată, chibrituri, o lumânare, un triunghi reflectorizant (oricum este obligatoriu) , un telefon mobil, apă, alimente, o pătură.

M.G.