Maria Callas a murit din cauza unei maladii degenerative

Maria Callas a murit din cauza unei maladii degenerative

Soprana Maria Callas, considerată una dintre cele mai mari cântăreţe de operă din secolul al XX-lea, a murit din cauza unei maladii degenerative care i-a afectat corzile vocale, afirmă doi medici italieni specialişti în ortofonie.
Potrivit acestor experţi - Franco Fussi şi Nico Paolillo -, care şi-au prezentat rezultatele studiului lor, realizat în colaborare cu Universitatea din Bologna, cu ocazia unui seminar ştiinţific, celebra soprană a suferit de dermatomiozită, o maladie care afectează muşchii şi ţesuturile, inclusiv laringele.

Această maladie este tratată de obicei cu cortizon şi medicamente imunosupresoare, care, pe termen lung, pot declanşa insuficienţă cardiacă. Potrivit raportului medicilor legişti, Maria Callas a murit în urma unui stop cardiac.
Concluziile specialiştilor italieni, publicate, marţi, în cotidianul La Stampa, dezmint informaţia potrivit căreia Maria Callas s-ar fi sinucis după ce şi-ar fi pierdut, treptat, vocea, în urma unei decepţii amoroase, după ruptura relaţiei cu excentricul miliardar grec Aristotel Onassis, care a părăsit-o pe soprană în 1968, pentru a se căsători cu Jacqueline Kennedy.

Cei doi specialişti în ortofonie au studiat cu ajutorul unor instrumente ultramoderne înregistrările sopranei din anii "50 - perioada de vârf a acesteia -, din anii "60 - când începuse să aibă probleme cu vocea - şi din anii "70 - perioadă marcată de o scădere bruscă în greutate şi de pierderea vocii. "Fussi, unul dintre cei mai renumiţi ortofonişti din ţară, şi Paolillo au analizat ultimele înregistrări video cu Maria Callas, care arată că muşchii ei nu mai reacţionau, deoarece cavitatea ei toracică nu se mai umfla atunci când ea respira", se afirmă în presa italiană.

"Declinul legendarei cântăreţe de operă nu a fost cauzat de eforturile de a-şi forţa vocea sau de alte cauze externe", precum tensiunile de natură emotivă, afirmă experţii italieni, care au studiat cu această ocazie unul dintre cele mai dureroase momente din cariera divei, atunci când aceasta nu a putut să interpreteze o arie din opera "Norma", la Roma, pe 2 ianuarie 1958, în onoarea preşedintelui italian din acea epocă, Giovanni Gronchi, şi a soţiei acestuia. La sfârşitul primului act, în urma căruia spectatorii s-au declarat dezamăgiţi, Maria Callas a părăsit scena printr-o ieşire de serviciu. "Acela nu a fost un capriciu, era cu adevărat bolnavă, suferea de traheită, iar muşchii laringelui nu o mai ascultau. Era începutul sfârşitului", afirmă experţii italieni.

Maria Callas, care s-a născut la New York, în 1923, a fost una dintre cele mai celebre soprane ale lumii. Ea a murit la vârsta de 53 de ani, la Paris, în 1977, după ce a trăit retrasă în ultimii ani de viaţă.

Sursa: mediafax.ro