Câştigul salarial mediu net a crescut cu 2,8% în noiembrie

Câştigul salarial mediu net a crescut cu 2,8% în noiembrie

Câştigul salarial mediu net a crescut în noiembrie 2010 cu 2,8% faţă de luna precedentă, la 1.377 lei, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Comparativ cu noiembrie 2009, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 0,8%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 93,6%.

Potrivit INS, indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,3%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 114,6%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2010.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.900 lei în noiembrie, cu 2,9% mai mare faţă de cel din luna precedentă. Cele mai mari salarii nete au fost plătite în luna noiembrie în activităţile de intermedieri financiare (3.380 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (804 lei). În a unsprezecea lună din 2010, câştigul salarial mediu net a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, însă au fost înregistrate şi scăderi faţă de luna precedentă.

Potrivit INS, creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Astfel, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net în activităţile extractive, cu 12,3%, în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, colectarea şi epurarea apelor uzate, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), captarea, tratarea şi distribuţia apei şi în activităţile de servicii anexe extracţiei, între 6% şi 10%, precum şi în depozitarea şi activităţile auxiliare pentru transport, fabricarea de mobilă, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, între 4% şi 6%.

INS precizează că scăderile câştigului salarial mediu net în noiembrie faţă de luna precedentă au fost cauzate acordarea în luna octombrie a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic.

Sursa: realitatea.net