Noaptea europeană a muzeelor

Noaptea europeană a muzeelor

În data de 14-15 mai 2011 se va desfășura cea de-a VII-a ediție a „Nopții europene a muzeelor”, manifestare plasată sub înaltul patronaj al Consiliului Europei și al UNESCO, ca și al ICOM, la care sunt invitate să participe toate țările membre ale Consiliului Europei.
De asemenea, trebuie menționat faptul că, în data de 18 mai, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua Internațională a Muzeelor, apropierea dintre cele două evenimente fiind deosebit de importantă în stimularea interesului publicului larg asupra bogăției și diversității patrimoniului cultural național și european.

În cadrul evenimentului se creează ocazia unică pentru fiecare muzeu participant să se afirme ca spațiu de descoperire, de împărtășire, de schimb și de creație, pentru a atrage numeros public, inclusiv tineri.
Manifestarea își propune, ca și la edițiile precedente, să asigure intrarea gratuită la colecțiile muzeale pentru a permite publicului descoperirea și conștientizarea valorilor culturale, precum și creșterea accesului la cultură, prin deschiderea porților muzeelor.
Numărul tot mai mare de vizitatori și de instituții participante, cumulate, dau evenimentului o reală dimensiune comunitară și europeană, deoarece cu toții beneficiază de limbajul unanim recunoscut al culturii.
Toate instituții muzeale, dar nu numai, sunt invitate să participe la acest eveniment prin deschiderea porților și prezentarea de programe speciale.

M.T.