Grafică fără computer.40 de ani de mărunte împliniri

Grafică fără computer.40 de ani de mărunte împliniri

Astăzi, 18 februarie, ora 18.30, Librăria Cărtureşti (Piaţa Sfatului, nr 20, Mureşenilor spre Schei) şi Atelierul de Grafică vă invită la un ceai şi o discuţie despre cartea /Grafică fără computer. 40 de ani de mărunte împliniri.
Cartea, apărută la sfârşitul anului trecut, este o selecţie de materiale grafice interesante din România anilor 1945–1989. Lucrarea are 160 de pagini şi un conţinut centrat pe vizual, cu peste 400 de reproduceri; textele prezente sunt o completare a acestor imagini, punându-le în context.

Fără a avea pretenţia unui studiu exhaustiv, afişele, copertele, etichetele, timbrele sau materialele publicitare din carte reprezintă diferite rezolvări grafice care, la vremea lor, şi-au îndeplinit bine rolul.

Volumul este primul dintr-o serie şi face parte din proiectul Graphic Front, un demers mai amplu dedicat frumuseţii intervenţiei grafice, ce încearcă să atragă atenţia asupra graficii româneşti, trecând prin diferite tehnici sau tipuri (tipar, panou, signalistică). Platforma online ce face parte din proiect, www.graphicfront.ro , este o arhivă în continuă completare şi oferă un mediu de exprimare şi informare pe subiecte legate de grafică/design, dar şi pe altele conexe.

Graphic Front militează pentru cunoaşterea şi recuperarea unor valori neglijate ale anilor trecuţi şi pentru bun-simţ şi profesionalism în formele contemporane de reprezentare.

Proiectul a avut parte deja de un feedback pozitiv în ţară, dar şi în afara sa şi se dovedeşte a fi necesar pentru o mai bună cunoaştere a istoriei noastre vizuale.

M.T.