Caravana Clătitelor, la Prejmer

Caravana Clătitelor, la Prejmer

Primăria Comunei Prejmer, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Braşov, Parohia Evanghelică CA Prejmer, ANTREC România şi Asociaţia pentru Dezvoltare Rurală Durabilă "Euro-Rural" Prejmer, organizează a VII-a ediţie FASCHING - Caravana Clătitelor, în zilele 26-27 februarie 2011.
Dintre obiceiurile populaţiei săseşti, Carnavalul - Fasching în limba germană, rămâne unul dintre evenimentele locale preferate ale tinerilor prejmereni care au avut iniţiativa reînvierii obiceiului moştenit de la comunitatea saşilor, majoritară în localitate sute de ani.
Carnavalul se organizează înainte de intrarea în Postul Paştelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice fiind un bun prilej pentru reunirea comunităţii, un moment de bucurie, dans şi voie bună.
În prezent mare parte dintre saşii prejmereni au ales să se reîntoarcă în locurile de unde acum mai bine de 800 de ani au venit străbunii lor. În semn de respect pentru buna convieţuire cu aceştia, vrem să păstrăm o fărâmă din amintirea a ceea ce a însemnat trecerea lor pe aceste pământuri, trecere care a marcat profund şi comunitatea românească. În esenţă, ca eveniment, acesta începea cu o seară înaintea Carnavalului, când tinerii confecţionau măştile pentru a doua zi, în atmosfera tradiţională a cântecelor şi dansurilor populare germane. Dimineaţa, cete de feciori mascaţi porneau a cutreiera satul, călare sau pe jos însoţind nelipsita căruţă în care se coceau clătite pufoase. Din alai făceau parte acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi care în periplul lor primeau în schimbul clătitelor făină, zahăr, ouă, vin sau bani pe care le foloseau apoi la prepararea gogoşilor servite la Balul Mascat. În timpul deplasării lor pe străzile comunei, tinerii fură şi astăzi în căruţa cu coviltir câte o fată pe care părinţii trebuie să o răscumpere. Ziua se încheie cu parada măştilor şi petrecerea Balului Mascat continuă până în zori. Legenda spune că zgomotul şi hărmălaia pe care tinerii o provoacă în această zi este menită să alunge spiritele rele ale iernii, frigul şi vremea geroasă, pentru a aduce în loc binecuvântata căldură a primăverii.

Evenimentul se va desfaşura după următorul program:

SÂMBĂTĂ 26 FEBRUARIE 2011

Orele 10.00 - 11.00: Organizare Caravană în spaţiul din faţa Remizei de Pompieri
Orele 11.00 - 13.00 Concurs gastronomic ,,Clătita surpriză" - în sala Cetate
Orele 12.00 - 14.30 Spectacol susţinut de elevii şcolilor generale Prejmer şi Lunca Calnicului
Orele 14.30 - 15.00 Premierea participanţilor la concursul gastronomic
Orele 15.00 - 16.00 Revenirea caravanei în centrul localităţii
Ora 18.00 Bal mascat în sala Cetate
Ora 19.00 - Restaurant Popas Căprioara - Petrecere de carnaval pe bază de rezervare

DUMINICĂ 27 FEBRUARIE 2011

Orele 10.00 - 11.00 Ziua porţilor deschise - vizitarea bisericii fortificate
Orele 11.00 - 12.30 Spectacol de fanfară şi dansuri tradiţionale săseşti Ansamblul KORONA,
Orele 13.00 - 14.00 Ansamblul Viva la Musica,
Orele 14.00 - Surpriza evenimentului FORMAŢIA HARA
Ora 17.30 - Spectacol pirotehnic - TRUPA HYPNOSIS

M.T.