Adrian Vasilescu: Criza continuă

Adrian Vasilescu: Criza continuă

România este încă într-o perioadă critică, iar criza continuă, a spus, joi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, precizând că acestă criză schimbă lumea şi ne obligă să avem un alt stil de viaţă.
Adrian Vasilescu a spus, la o dezbatere privind modificările Codului Muncii, organizată de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat şi premierul, că se fac confuzii între recesiune şi criză. "Chiar dacă vom avea şansa să ieşim din recesiune, rămânem cu criza. Această criză schimbă lumea şi ne obligă să avem un alt stil de viaţă", a precizat Vasilescu.

Ieşirea din recesiune va reprezenta primul pas pentru depăşirea crizei economice, acest din urmă proces fiind unul de durată, a declarat, joi, premierul Emil Boc. El a precizat că ieşirea din recesiune este primul pas pentru depăşirea crizei, dar nu şi singurul care trebuie realizat pe un drum "destul de lung".
În urmă cu trei săptămâni, premierul afirma că, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, România va ieşi oficial din recesiune şi că acela va fi momentul în care va avea loc relansarea politică a PDL şi a actualei coaliţii aflate la guvernare.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara atunci că România nu a ieşit din criză, iar "declaraţiile superoptimiste şi superrealiste" ale lui Emil Boc, Traian Băsescu şi Elena Udrea despre ieşirea din criză nu se confirmă în realitate.

Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, mai puţin decât estimările oficiale ale autorităţilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar în trimestrul patru PIB a avansat uşor, cu 0,1%, în termeni reali, faţă de trimestrul anterior.
După avansul uşor din ultimul trimestru al anului 2010, economia României ar putea ieşi tehnic din recesiune dacă va înregistra creştere şi în primele trei luni ale acestui an.
Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produsului Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşteri uşoare de 0,1% în trimestrul al treilea din 2009 şi un avans de 0,3% în trimestrul doi din 2010.
FMI mizează pe reluarea creşterii economice în acest an, deşi nu exclude în totalitate posibilitatea ca România să rămână în recesiune pentru al treilea an consecutiv, însă şansele pentru un astfel de scenariu sunt de sub 10%, declara, în februarie, pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Sursa: mediafax.ro