Preţul petrolului Brent s-a redus cu peste doi dolari

Preţul petrolului Brent s-a redus cu peste doi dolari

Preţul petrolului Brent a scăzut marţi cu peste doi dolari, la 111,65 de dolari pe baril, din cauza temerilor investitorilor legate de agravarea crizei nucleare din Japonia.
Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a scăzut cu 2,02 dolari, la 111,65 de dolari pe baril, până la ora 7:41 GMT. Preţul a atins luni minimul ultimelor două săptămâni, de 111,16 dolari pe baril. În luna februarie, cotaţia a ajuns la maximul ultimilor doi ani şi jumătate, de aproape 120 de dolari pa baril, din cauza temerilor investitorilor că tensiunile sociale din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu vor afecta livrările de ţiţei în aceste regiuni.
Cotaţia petrolului destinat pieţei din SUA s-a redus marţi cu 2,12 dolari, la 99,07 dolari pe baril.

Guvernul nipon a avertizat că nivelurile de radioactivitate au crescut semnificativ în jurul centralei nucleare din Fukushima, afectată de cutremurul care a lovit vineri Japonia. Ambasada franceză a anunţat că un nor slab radioactiv ar putea atinge Tokyo în scurt timp. "Aversiunea faţă de risc a crescut, iar investitorii lichidează poziţiile, inclusiv pe piaţa petrolului şi a aurului. Problema centralei nucleare de la Fukushima reprezină un factor de influenţă neaşteptat, foarte serios, pentru piaţă deoarece investitorii nu au experienţă în această privinţă", a afirmat Tetsu Emori, analist la Astmax.
Analiştii consideră că speculaţiile potrivit cărora un nor radioactiv a ajuns deasupra capitalei nipone, Tokyo, terorizează pieţele.
Cererea de petrol din Japonia, al treilea mare consumator de ţiţei la nivel mondial, ar putea să scadă pe termen scurt în condiţiile în care activitatea din transport şi industrie s-a redus, dar ar putea creşte apoi pe fondul necesarului mai mare de capacitate de generare de energie electrică bazată pe hidrocarburi şi al eforturilor de reconstrucţie.

Sursa: mediafax.ro