Banca Centrală Europeană va majora joi dobânda cheie

Banca Centrală Europeană va majora joi dobânda cheie

Banca Centrală Europeană (BCE) va majora, joi, dobânda de politică monetară, pentru prima oară după iulie 2008, din cauza îngrijorării provocate de accelerarea inflaţiei în zona euro, anticipează analişti intervievaţi de AFP.
"Recentele declaraţii ale reprezentanţilor BCE nu lasă nicio îndoială în această privinţă", a declarat Michael Schubert, analist la Commerzbank.
Catastrofa din Japonia şi instabilitatea persistentă din ţările arabe au pus, o perioadă, sub semnul întrebării o astfel de decizie, considerată posibilă la începutul lunii trecute.
Economistul şef al BCE, Jurgen Stark, a eliminat orice dubiu, afirmând că este timpul pentru "o normalizare" a unei politici monetare considerată relaxată.
După mai multe reduceri succesive din cauza crizei, dobânda cheie a BCE a rămas la 1% din mai 2009, cel mai redus nivel de la crearea euro.
Accelerarea inflaţiei în zona euro de la 2,4% în februarie la 2,6% în martie, potrivit datelor Eurostat, consolidează aşteptările de majorare a dobânzilor, potrivit analiştilor băncii Goldman Sachs.

Sursa: mediafax.ro