Cotaţiile petrolului au atins noi maxime ale ultimilor doi ani şi jumătate

Cotaţiile petrolului au atins noi maxime ale ultimilor doi ani şi jumătate

Cotaţiile petrolului au atins, marţi, noi maxime ale ultimilor doi ani şi jumătate, după ce violenţele şi tensiunile politice din ţările exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu şi nordul Africii au anulat efectul majorării dobânzii cheie din China.
În Libia se menţine riscul de continuare a blocajului exporturilor de 1,3 milioane de barili de petrol pe zi, având în vedere eşecul eforturilor de oprire a războiului.

La ora 14:52 GMT, preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, era în creştere cu 84 de cenţi, la 121,9 dolari pe baril, după ce luni a închis la 121,06 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel după august 2008.
Cotaţia petrolului destinat pieţei americane a scăzut cu 42 de cenţi, la 108,05 dolari pe baril, după ce luni a atins 105,78 dolari pe baril, nivel maxim după 22 septembrie 2008.

Majorarea dobânzii de politică monetară în China, a patra după octombrie 2010, a provocat temporar un declin de un dolar al preţurilor petrolului, dar avansul a fost reluat din cauza violenţelor din Yemen şi a tensiunilor din Nigeria.

Sursa: mediafax.ro