Şeful BM: Economia mondială este la "un şoc distanţă" de o criză alimentară de amploare

Şeful BM: Economia mondială este la "un şoc distanţă" de o criză alimentară de amploare

Economia mondială este la numai "un şoc distanţă" de o criză de amploare a aprovizionării şi preţurilor la alimente, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, citat de Bloomberg. Anul trecut, 44 de milioane de oameni au coborât sub pragul sărăciei din cauza preţurilor mai mari la alimente, a estimat Zoellick. Un avans de 10% al indicelui preţurilor ar împinge alte 10 milioane de persoane sub limita sărăciei, a adăugat el.

Indicele preţurilor la alimente calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite a înregistrat o crştere de 25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar în februarie a atins un nivel record. "Creşterea preţurilor la mâncare este în prezent cea mai mare ameninţare pentru săraci. Suntem la numai un şoc distanţă de o criză de amploare. În multe cazuri stocurile sunt scăzute. Un singur eveniment major legat de vreme în unele din aceste regiuni ar putea împinge oamenii peste limite", a declarat Zoellick în timpul unei conferinţe de presă organizată la finalul unei serii de întâlniri între reprezentanţi ai BM şi Fondului Monetar Internaţional.

Şeful BM se opune interzicerii exporturilor, practică folosită de unele state pentru a menţine, artificial, preţurile scăzute. Fermierii din Rusia, la un moment dat al doilea mare exportator de cereale la nivel global, cultivă în acest an agricol cea mai redusă suprafaţă din ultimii patru ani, după ce sostarea exporturilor de către guvern a păstrat preţurile scăzute.

Sursa: mediafax.ro