Măsuri adoptate de Executiv la nivelul unor operatori economici

Măsuri adoptate de Executiv la nivelul unor operatori economici

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind măsuri economico-financiare la nivelul operatorilor economici, act normativ care are scopul de a întări disciplina în regiile autonome şi în companiile de stat, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la sfârşitul şedinţei de Guvern.
“O reformă importantă pe care România o are de derulat, în continuare, vizează companiile de stat şi regiile care se află în proprietatea statului. Din acest motiv am adoptat o Ordonanţă de Urgenţă ce întăreşte disciplina financiară în aceste structuri”, a declarat premierul.
În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor companiilor şi regiilor, şeful Executivului a precizat că pentru fiecare astfel de operator economic va exista „un plan complet şi concret de restructurare, de îmbunătăţire a activităţii, astfel încât banii cetăţenilor să fie corect cheltuiţi”.
De asemenea, premierul a subliniat că Executivul are în vedere privatizarea managementului companiilor de stat.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a menţionat că Guvernul introduce componente noi la baza fundamentării bugetelor de venituri şi cheltuieli ale acestor companii, respectiv un program de reducere a arieratelor, unul pentru reducerea pierderilor, un program pentru încadrarea în cheltuielile prevăzute în buget, precum şi reducerea stocurilor pe care companiile le au, a declarat ministrul Ialomiţianu.
Ministrul Finanţelor Publice a afirmat că va fi instituit un sistem lunar şi trimestrial de raportare a unor indicatori tehnico-financiari către MFP. „Lucrul acesta îl stabilim în funcţie de nevoia de informaţii, pentru că unele companii vor intra pe bugetul consolidat, cum s-a întâmplat cu Termoelectrica şi CFR Infrastructură” a mai declarat ministrul Finanţelor.

Ministrul Gheorghe Ialomiţianu a precizat că actul normativ adoptat prevede şi unele sancţiuni pentru companiile care nu respectă nivelul indicatorilor tehnico-financiari stabiliţi, respectiv amenzi cuprinse între 5.000-10.000 lei. „E un act normativ necesar. Trebuie să întărim disciplina financiară în companiile de stat”, a afirmat ministrul.

M.T.