Preţurile de consum au crescut cu 0,5% în aprilie. Inflaţia anuală a urcat la 8,2%

Preţurile de consum au crescut cu 0,5% în aprilie. Inflaţia anuală a urcat la 8,2%

Preţurile de consum au crescut cu 0,5% în aprilie, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat de la 8,01% în martie la 8,2%, potrivit mediei estimărilor analiştilor AAFBR, care au revizuit în urcare pentru a treia lună consecutiv prognoza de inflaţie pentru finele acestui an, de la 4,8% la 5,3%.
Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari din România (AAFBR) care au participat la sondaj intern estimează că rata lunară a inflaţiei s-a situat în aprilie între 0,3% şi 0,7%, iar inflaţia anuală a fost de 8 - 8.,4%.

Pentru finele anului, economiştii plasează rata anuală a inflaţiei între 5% şi 5,9%, cu o medie de 5,3%. "Aşteptările privind rata anuală a inflatiei de la finalul anului 2011 sunt în creştere faţă de estimările de acum o lună (4,8%), precum şi faţă de cele de acum două luni (4,5%)", se menţionează într-un comunicat AAFBR.

Analiştii şi-au schimbat aşteptările şi privind inflaţia de la finele anului viitor, care variază între 3,6% şi 5%, ceea ce indică o medie de 4,5%. "După creşterea spectaculoasă din luna anterioară (de la 3,5% la 4,1%) aşteptările privind rata anuală a inflaţiei de la finalul anului 2012 au continuat să urce plasându-se astfel şi mai mult peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei centrale de inflaţie a BNR de 3%", se mai spune în comunicat.

Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,6% în februarie până la 8,01%, nivelul maxim înregistrat după luna august 2008. Un nivel al inflaţiei anuale de 8,2% ar reprezenta maximul înregistrat după luna iulie 2008, când rata a fost de 9,04%.
Datele privind inflaţia din luna martie au depăşit media aşteptărilor analiştilor economici pentru a doua lună consecutiv. Analiştii se aşteptau în medie la o creştere a preţurilor de 0,5% în martie şi la o rată anuală de 7,8%. Estimările analiştilor s-au situat între 0,3% şi 0,6% pentru inflaţia lunară şi între 7,7% şi 8% pentru rata anuală.

Banca Naţională a României a revizuit, joi, în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, şi aşteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrală estimează că inflaţia anuală se va plasa la 8,7%.
AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale circa 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Sursa: mediafax.ro