Începerea lucrărilor la Nabucco, amânată pentru 2013. Primele livrări de gaze vor fi în 2017

Începerea lucrărilor la Nabucco, amânată pentru 2013. Primele livrări de gaze vor fi în 2017

Consorţiul Nabucco a amânat începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului cu un an, până în 2013, şi data la care ar trebui să aibă loc primele livrări de gaze naturale cu doi ani, până în 2017, potrivit unui comunicat transmis vineri. "Nabucco Gas Pipeline International GmbH anunţă revizuirea calendarului proiectului Nabucco. Acesta se modifică ca rezultat direct al schimbărilor legate de calendarul aprovizionărilor cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu (...) Construcţia este estimată să demareze în 2013, în vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale", se arată în comunicatul remis de consorţiu.

Astfel, compania de proiect anticipează că primele livrări de gaze naturale prin gazoduct vor avea loc în anul 2017. Anterior, lucrările de construcţie ar fi trebuit să înceapă în 2012, iar primul transport de gaze în 2015. "Procesul de Open Season (prin care se determină nivelul cererii - n.r.) va fi demarat imediat ce vor exista indicii ferme că angajamentele de aprovizionare cu gaze naturale sunt gata. Decizia finală de investire va fi luată în concordanţă cu aceste aspecte. În momentul de faţă ne aşteptăm ca primele livrări de gaze prin intermediul conductei să fie făcute în 2017", a declarat, în comunicat, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek.
Potrivit comunicatului, acţionarii Nabucco califică negocierile cu furnizorii de gaze naturale drept "încurajatoare".

Conform proiectului Nabucco, gazoductul urmează să transporte, 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică la un hub din Austria, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria. Companiile partenere sunt Transgaz Mediaş, OMV ( Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).
Costurile proiectului sunt evaluate oficial la 7,9 miliarde euro, în baza unui studiu de fezabilitate realizat în anul 2005, însă surse apopiate discuţiilor au declarat joi pentru Reuters că estimarea privind investiţiile necesare a fost ridicată la 12-15 miliarde euro. Reprezentanţii Nabucco au calificat această informaţie drept "o speculaţie" şi au arătat că cifra este "inexactă".

Sursa: mediafax.ro