CE: Condiţiile pentru eliberarea ultimei tranşe de 150 milioane euro au fost îndeplinite

CE: Condiţiile pentru eliberarea ultimei tranşe de 150 milioane euro au fost îndeplinite

Toate condiţiile pentru eliberarea ultimei tranşe de 150 milioane euro de la Comisia Europenă, din împrumutul de cinci miliarde de euro, au fost îndeplinite, a declarat luni şeful misiunii Comisiei Europene în România, Istvan Szekely. "Primul obiectiv al misiunii la care a participat CE a fost să stabilească dacă condiţiile pentru eliberarea ultimei tranşe din împrumut au fost întrunite. Condiţiile au fost îndeplinite, iar ultima tranşă de 150 de milioane de euro din programul de cinci miliarde de euro va fi eliberată", a spus Szekely, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că noul acord semnat cu România are la bază un program economic convenit de Guvern şi discutat cu instituţiile financiare internaţionale. "Acest program este susţinut de un angajament preventiv, care însumează cinci miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro de la CE. Aceşti bani vor fi eliberaţi doar dacă vor fi evoluţii ale pieţei dincolo de influenţa Guvernului şi dacă programul este pe un curs bun", a continuat oficialului Comisiei Europene.
Szekely a menţionat că, la final, România este judecată de piaţă, iar schimbarea percepţiei faţă de acest stat a fost "foarte favorabilă".

Oficialul CE a arătat că focusul noului acord s-a schimbat faţă de programul care s-a încheiat, de la asigurarea stabilităţii macroeconomice la dezvoltarea potenţialului de creştere al ţării. De asemenea, el a subliniat că în sectorul companiilor de stat, cum ar fi cele din transport şi energie, trebuie crescută eficienţa.
Noul acord de tip preventiv, încheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
România a semnat în primăvara anului 2009 un acord stand-by cu FMI, care a făcut parte dintr-un pachet de asistenţă financiară de aproximativ 20 de miliarde de euro cu Fondul, UE, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale.

Sursa: mediafax.ro