Procesatorii plătesc cele mai mari taxe de raft din Europa la lanţurile de retail

Procesatorii plătesc cele mai mari taxe de raft din Europa la lanţurile de retail

Procesatorii din domeniul agro-alimentar se tem de marile lanţuri de magazine, care le-ar putea delista produsele, acceptând cele mai mari taxe de raft din Europa, a declarat, vineri, preşedintele comisiei prezidenţiale pentru Politici Agricole, Valeriu Steriu. "Le este teamă, pentru că în momentul în care ar lua o atitudine de alianţă, de o formă mai solidă de negociere cu o structură de monopol precum cea a marilor lanţuri de magazine, ar putea genera o delistare a lor din rafturi, lucru care se întâmplă frecvent", a spus Steriu la un seminar pe teme agricole.

El a adăugat că vânzările unei companii din domeniul agro-alimentar scad cu 60-70% după eliminarea produselor acesteia din reţelele de retail. "Fiindu-le teamă, sunt întotdeauna înfrânţi la negocierile cu marile lanţuri. Din acest motiv avem cele mai mari taxe de raft pe produs din Europa ", a spus Steriu.
El susţine că taxele pentru vânzarea produselor prin intermediul acestor reţele sunt cu 10-25% mai mari, în euro, decât în alte state europene.
Retailerii justifică taxele mari, incluse în preţurile produselor, prin promovări intense şi costuri suplimentare faţă de cele din Europa de Vest, a mai spus Steriu.

Sursa: mediafax.ro