Inflaţia anuală a crescut în mai. Fructele şi cartofii s-au scumpit din nou

Inflaţia anuală a crescut în mai. Fructele şi cartofii s-au scumpit din nou

Inflaţia anuală a urcat de la 8,34% în aprilie la 8,41% în mai, după ce rata lunară s-a situat la 0,21%, în principal ca urmare a scumpirii fructelor proaspete, cartofilor, mierii de albine zahărului şi serviciilor de apă, canal, salubritate, reiese din datele INS.
Datele privind inflaţia s-au situat sub media aşteptărilor analiştilor economici. Analiştii se aşteptau în medie la o creştere a preţurilor de 0,3% în luna mai şi la o rată anuală de 8,5%. Estimările analiştilor s-au situat între 0,3% şi 0,5% pentru inflaţia lunară şi între 8,3% şi 8,6% pentru rata anuală.

În mai 2011 faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut cu 0,2% , în timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%. Preţurile fructelor proaspete au înregistrat şi în mai cel mai mare avans lunar, de 6,71%, devenind astfel cu 29,38% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut. Şi cartofii au continuat să se scumpească în mai, cu 3,59%. În acelaşi timp, preţurile la miere de albine şi zahăr au crescut cu 1,41% şi respectiv cu 1,24%.
În primele cinci luni ale acestui an, preţurile au crescut la cartofi cu 35%, iar la zahăr cu 19%. Astfel, mărfurile alimentare erau în luna mai cu 5,3% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

O ieftinire importantă se observă la ouă, al căror preţ a scăzut în mai faţă aprilie cu 6,41%. În cazul produselor din grupa mărfurilor nealimentare, preţurile au înregistrat în mai variaţii de sub 1% faţă de aprilie, excepţie făcând servicii de apă, canal, salubritate, care s-au scumpit cu 1,23%.
Indicele preţurilor de consum, exclusiv băuturi alcoolice şi tutun, a fost în mai de 0,18%. Preţurile de consum au urcat în mai cu 0,23% dacă se exclud legume, fructe, ouă, combustibili şi produse ale căror preţuri sunt reglementate.

La sfârşitul lunii mai, faţă de decembrie 2010, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 2,66%, în timp ce tarifele pentru servicii au scăzut cu 0,48%.
Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1% şi aşteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrală estimează că inflaţia anuală se va plasa la 8,7%.
Banca centrală a stabilit pentru 2011 şi 2012 o ţintă de inflaţie de 3%, plus/minus un punct procentual.

Sursa: mediafax.ro