Normele de aplicare ale Programului Kogălniceanu pentru întreprinderile mici şi mijlocii, aprobate de Guvern

Normele de aplicare ale Programului Kogălniceanu pentru întreprinderile mici şi mijlocii, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat printr-o Hotărâre, normele metodologice de aplicare a OUG nr.60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii.
“Programul Kogălniceanu are scopul de a susţine mediul de afaceri şi de a crea noi locuri de muncă“, a declarat primul-ministru Emil Boc, arătând că acest program se va aplica potrivit unei proceduri transparente, asemănătoare celei utilizate în programul guvernamental privind susţinerea tinerilor întreprinzători.
Şeful Executivului a menţionat că Programul Kogălniceanu se axează pe două componente:
• Subvenţionarea a maximum 70% din rata dobânzii aferente creditului pe care un IMM doreşte să îl acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an;
• Acordarea de garanţii, de către Fondul naţional de garantare, în numele şi în contul statului, pentru maximum 80% din valoarea creditului pe care îl ia o întreprindere mică şi mijlocie, fără ca garanţia să poată depăşi 100.000 de lei.

Premierul Emil Boc a apreciat că acest Program guvernamental este cu atât mai oportun cu cât Agenţia de evaluare Fitch Rating a anunţat în urmă cu două zile că a ridicat calificativul de ţară acordat României la categoria "investment grade".
Potrivit primului-ministru, revenirea României la categoria "investment grade" are loc după ce în ultimii doi ani au fost luate măsuri grele, însă arată că “sacrificiile făcute nu au fost în zadar“.
“Le mulţumesc românilor pentru că au avut tăria să reziste. Am ajuns acum la un moment în care România îşi redobândeşte statutul de ţară în care se poate investi, mergem pe creştere economică de 1,5%-2% anul acesta şi 3,5%-4% anul viitor”, a afirmat primul-ministru.

M.T.