Inima românilor a bătut la unison, la Nurnberg

Inima românilor a bătut la unison, la Nurnberg

Festivalului Românesc de vară, Ediţia a VII-a, de la Nurnberg, Germania, a produs emoţii mari atât pentru zecile de mii de români ce trăiesc departe de casă, cât şi pentru românii ce au făcut parte din impresionanta delegaţie din România. Incă de la primul moment de deschidere a festivalului, inima românilor a bătut la unison, mişcată de cântecele populare româneşti, de dansurile tradiţionale făgărăşene, de frumuseţea portului popular românesc şi de recitalurile extraordinare susţinute de Stela Popescu, Opera Comică pentru Copii Bucureşti şi formaţia Compact. Scena din Jakobs Platz din centrul oraşului Nürnberg, datorită răsunetului românesc a atras populaţia oraşului de toate naţionalităţile. În prima zi au fost văzuţi în această locaţie turci, arabi, africani, turişti şi, nu în ultimul rând, germanii care au aplaudat la scenă deschisă folclorul românesc şi s-au delectat cu produsele tradiţionale. A curs multă bere, s-a băut palincă şi s-au mâncat vestiţii cârnăciori şi mititei la grătar, realizaţi de saşii stabiliţi la Nurnberg, care au fost şi sponsori ai festivalului.

Stela Popescu, doamna festivalului

Actriţa Stela Popescu a fost invitat special al festivalului. Deja, este cunoscut faptul că românii de la Nurnberg nu concep ca festivalul să aibă loc fără prezenţa Stelei pe scenă. Momentul întâlnirii cu această mare actriţă a fost emoţionant atât pentru spectatori, care au ţinut neapărat să facă o poză cu Marea Doamnă a festivalului, cât şi pentru actriţa înconjurată de fani. Profesionalismul Stelei Popescu s-a remarcat de la început, ea stând retrasă de privirile spectatorilor, ca impactul cu publicul să fie maxim. Dorinţa lor de a o revedea s-a regăsit în aplauzele spectatorilor. Ea a refuzat să urce pe scenă şi a stat aproape de românii de la Nurnberg, a glumit, a cântat şi a determinat publicul să interacţioneze cu momentele umoristice de mare rafinament. Considerată un bun naţional, Stela Popescu a strălucit încă o dată la Nurnberg.

Făgărăşenii au adus lacrimi în ochii românilor

Delegaţia braşoveană a fost compusă din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov şi ai Primăriei din Făgăraş, alături de ansambluri folclorice din judeţul Braşov şi solişti vocali. Cântecele interpretate de solistele Mioara Marinca şi Mihaela Cătălui au trezit amintiri în sufletele românilor ce trăiesc la Nurnberg, motiv pentru care mulţi dintre ei au izbucnit în lacrimi. Dorul de casă le-a fost alimentat de versurile cântecelor populare, iar dansurile şi portul popular românesc le-a adus aminte de zilele copilăriei. Artiştii au fost aplaudaţi frenetic şi mulţi dintre românii care trăiesc departe de casă au dorit să intre în posesia CD-urilor cu muzica solistelor.
Ansamblurile folclorice au susţinut momente artistice din Ţara Făgăraşului, au dansat Ficioreasca şi au prezentat fragmente de nuntă din zonă.

Delegaţia românească, primită de oficiali germani

Delegaţia braşoveană a fost primită de primarul din Bayroth, care s-a arătat interesat de colaborarea cu Judeţul Braşov, în special cu Municipiul Făgăraş. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a făcut o invitaţie primarului din Bayroth, acesta anunţând că va face o vizită în luna septembrie, la Braşov. De asemenea, delegaţia braşoveană a fost primită de responsabilul cu Relaţii Externe de la Primăria Nurnberg, unde s-au purtat discuţii reciproce de extindere a parteneriatului şi cuprinderea unor noi coloane turistice în programul comun, incluzând o delegaţie a unor jurnalişti din Germania care să facă o vizită în judeţul Braşov, în urma căreia să fie realizate emisiuni pe posturile de televiziune germane.
De asemenea, Hermann Schoenauer, rectorul Diaconiei Neuendettelsau, a invitat oficialii români să viziteze unul dintre spitalele Diaconiei, au fost prezentate serviciile acordate persoanelor vârstnice, celor cu handicap şi bolnavilor cu demenţă, boli tot mai frecvente în rândul pacienţilor de vârsta a treia. S-au făcut schimburi de informaţii de ambele părţi şi partea germană şi-a arătat disponibilitatea de a continua colaborarea pe tema sănătăţii publice.

Ileana Gafton Dragoş