Şoferii români care încalcă legile de circulaţie în UE vor primi amenzile acasă

Şoferii români care încalcă legile de circulaţie în UE vor primi amenzile acasă

Soferii romani care circula in Uniunea Europeana vor fi pedepsiti pentru infractiunile de trafic comise in strainatate, inclusiv pentru cele patru cauze care genereaza 75% din accidentele rutiere mortale - viteza excesiva, nerespectarea culorii rosii a semaforului, neutilizarea centurilor de siguranta si condusul sub influenta alcoolului.

La acestea se mai adauga conducerea sub influenta drogurilor, utilizarea ilegala a benzii de urgenta si utilizarea ilegala a unui telefon mobil in timpul conducerii.

O directiva a Parlamentului European va permite statelor membre UE sa-si acceseze reciproc bazele cu datele de inregistrare ale autovehiculelor, astfe incat conducatorii auto amendati intr-un stat membru si care au masina inregistrata in alt stat membru, sa poata fi identificati, scrie Capital.

Statisticile UE arata ca soferii straini reprezinta cam 5% din conducatorii auto prezenti in trafic intr-un anumit stat membru, dar amenzile pentru viteza pe care le primesc reprezinta aproximativ 15% din totalul amenzilor de acest tip.

Majoritatea dintre ei scapa nepedepsiti deoarece tarile care le-au aplicat contraventiile nu ii mai pot constrange sa le plateasca dupa ce parasesc statul respectiv.

Dupa ce directiva va fi adoptata formal, statele membre vor avea la dispozitie doi ani sa il transpuna in legislatia nationala.

Sursa: Poliţia Rutieră
Foto: en.wikipedia.org