Turnirul Cetăţilor

Turnirul Cetăţilor

Începând cu data de 15 iulie 2011 vor fi organizate seriile "Turnirul Cetăţilor", care vor cuprinde spectacole cu cai, pieţe medievale, dueluri cu cavaleri, muzică medievala şi un program specific pentru copii.
Primul turnir al cetăţilor va fi organizat în perioada 15 - 17 iulie, la Râşnov, după care urmează în perioada 12 - 14 august turnirul de la Bran, iar în perioada 18 - 21 august cel de la Făgăraş. Pe lângă cele trei turniruri, cavalerii vor participa în perioada 2 - 4 septembrie la Zilele Feldioarei, eveniment ce este organizat cu fonduri europene. Scopul acestor manifestări artistice este marcarea a 800 de ani de tradiţie a cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei, 2011 fiind considerat anul cetăţilor braşovene.

Tradiţie şi istorie

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, a declarat: "Aceste turniruri sunt o oportunitate de a promova zona şi de a marca venirea cavalerilor teutoni în zona noastră. Există un interes major atât al saşilor, cât şi al oficialilor din Germania, care au o cultură comuna. În Braşov sunt 940 monumente, din care 80% sunt rămase din perioada când saşii au locuit pe aceste meleaguri. CJ a alocat şi urmează să mai aloce sume importante pentru reabilitarea acestor monumente, dar şi pentru cetăţile din Râşnov, Feldioara, Făgăraş şi Rupea, cu scopul ca acestea să readucă în prin plan istoria de odinioară".

Diversificarea calendarului

Primarii localităţilor cu turniruri au realizat un parteneriat, inclusiv cu Castelul Bran, cu scopul de a diversifica calendarul de evenimente. Branul promovează cultura autohtonă şi este singura localitate rurală înscrisă în acest proiect.
Primarul din Râşnov, Adrian Veştea, a declarat: "Cetatea este în plin proces de reabilitare, vor fi lucrări de restaurare în regim de urgenţă, în valoare de un milion de euro, dar arealul cetăţii oferă un bun prilej pentru organizarea turnirului şi promovarea zonei".
Primarul din Făgăraş, Sorin Mânduc, a declarat: "Singurele evenimente care atrag masiv turişti sunt astfel de turniruri şi cetăţile medievale, considerate un bulgăre de aur. Competiţia între cetăţi dă judeţului Braşov un plus de imagine".

Concurs medieval cu superpremii

Christian Macedonschi, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului Braşov, a declarat: "Invităm pe toată lumea să participe la cele patru turniruri ale cetăţilor braşovene, care se vor bucura de provocările cavalerilor. Turiştii se pot transforma în prinţese sau cavaleri şi, trecând poarta timpului, vor petrece clipe medievale autentice. Vor fi organizate concursuri medievale cu superpremii, câştigătorii având posibilitatea să petreacă un weekend romantic în doi la Sibiu sau să intre în posesia unui coş cu produse Sergiana, care să le ajungă tot anul".

Ileana Gafton Dragos