600 de milioane de euro pentru asigurarea finanţării proiectelor europene

600 de milioane de euro pentru asigurarea finanţării proiectelor europene

Primul-ministru Emil Boc a anunţat aprobarea de către Guvern a unei alocări temporare de la Trezorerie de aproximativ 600 de milioane de euro pentru asigurarea finanţării în continuare a programelor şi proiectelor europene până la reluarea plăţilor de către UE. De asemenea, Guvernul a reglementat, în conformitate cu solicitările Comisiei Europene, partajarea atribuţiilor între diversele autorităţi care lucrează şi gestionează fonduri europene, stabilind că responsabilitatea globală în gestionarea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană le revine autorităţilor de management.
"Aşa cum ştiţi, am decis în mod voluntar să stopăm temporar trimiterea de plăţi către UE până la verificarea licitaţiilor aflate în derulare şi pentru ca proiectele de infrastructură să nu fie oprite. Pentru ca proiectele europene să meargă mai departe, am asigurat resursele financiare necesare pentru continuarea proiectelor, în paralel derulându-se controalele de specialitate la autorităţile de management şi prin autorităţile de management cu privire la corectitudinea licitaţiilor. În concluzie, avem resurse financiare asigurate pentru continuarea finanţării proiectelor europene, aproximativ 600 de milioane de euro, iar în urma controalelor pe care autorităţile de management de la diverse ministere le efectuează se vor aplica corecţii financiare acolo unde nu s-a respectat procedura legală de licitaţie", a declarat şeful Executivului, la finalul unei şedinţe de guvern speciale dedicată problemelor absorbţiei fondurilor europene.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat, la rândul său, că alocarea temporară de aproximativ 600 de milioane de euro aprobată astăzi de Guvern va fi repartizată după cum urmează:
- Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - circa 980 milioane lei;
- Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - circa 405 milioane lei;
- Ministerul Transporturilor - circa 280 milioane lei;
- Ministerul Mediului şi Pădurilor - 333 milioane lei;
- Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - circa 246 milioane lei;
- Ministerul Administraţiei şi Internelor - circa 45 milioane lei;
- Secretariatul General al Guvernului - circa 19 milioane lei.

Concret, proiectele vor continua să fie implementate, iar aceşti bani vor fi folosiţi şi pentru plăţile aferente documentelor depuse deja la Autoritatea de Certificare a Plăţilor, dar şi pentru documentele care vor fi depune până la 30 septembrie a.c., urmând ca cererile de plată să fie înaintate după această data Comisiei Europene, iar banii să se reîntoarcă până la sfârşitul lunii decembrie. Pe măsură de autorităţile de management depun documentele, Autoritatea de Certificare a Plăţilor va verifica şi va efectua plăţile, a explicat, la rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

M.T.