Jean-Claude Trichet: Este cea mai gravă criză de după 1945

Jean-Claude Trichet: Este cea mai gravă criză de după 1945

Şeful BCE a cerut guvernelor europene, în special celor din Italia şi Spania, «să-şi facă treaba» astfel încât să reducă deficitele: «Am cerut în mod foarte clar, în ultimele zile, guvernului italian să ia anumite decizii şi să accelereze revenirea la o situaţie bugetară normală». Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat marţi, într-un interviu pentru Europe 1, că actuala criză «este cea mai gravă de la al Doilea Război Mondial până acum», adăugând că, fără intervenţia comunităţii internaţionale, «ar fi putut fi cea mai gravă criză de după Primul Război Mondial», scrie ziarul Le Parisien, citat de Agerpres.

Şeful BCE a cerut guvernelor europene, în special celor din Italia şi Spania, să-şi facă treaba astfel încât să reducă deficitele: «Am cerut în mod foarte clar, în ultimele zile, guvernului italian să ia anumite decizii şi să accelereze revenirea la o situaţie bugetară normală». "Am cerut acelaşi lucru şi guvernului spaniol. Am cerut tuturor guvernelor europene să accelereze deciziile importante pe care le-au luat la 21 iulie", cu ocazia summitului consacrat zonei euro, a adăugat acesta.
Jean-Claude Trichet a apărat noua decizie a BCE de răscumpărare a datoriei publice a ţărilor din zona euro. Dar a refuzat să precizeze "ce cumpărăm şi la ce valoare". Totuşi, pieţele se aşteaptă ca BCE să intervină în legătură cu obligaţiunile Italiei şi Spaniei, unde costurile de finanţare pentru acestea au atins niveluri record în ultimele săptămâni.

Considerându-se «o ancoră de încredere şi stabilitate», Jean-Claude Trichet, care a avut o lungă conversaţie telefonică cu Nicolas Sarkozy în ultimele zile, a reamintit că obiectivul său este să asigure stabilitatea preţurilor pentru 332 de milioane de cetăţeni.
Scăderea ratingului datoriei publice americane, în acest week-end, plus tensiunile cauzate de deficitele ţărilor europene creează îngrijorări legate de noi căderi ale pieţelor din lumea întreagă. În acest context de tensiuni economice, ministrul bugetului şi purtător de cuvânt al guvernului francez, Valérie Pécresse, a afirmat marţi că Franţa nu se va abate în niciun caz de la măsurile de redresare a finanţelor publice şi că este gata să depună şi mai multe eforturi.
Agenţia Standard and Poor"s a menţinut ratingul Franţei la AAA, ceea ce îi permite să se împrumute la dobânzi interesante de pe piaţă.

Sursa: realitatea.net