Junii Cristianului: SOS COSTUMUL POPULAR

Junii Cristianului: SOS COSTUMUL POPULAR

Ansamblul folcloric Junii Cristianului a fost înfiinţat la iniţiativa fostului vătaf al Cetei de Zoritori din Cristian, Lucian Forfotă. În prezent, acest ansamblu are 30-40 de copii, care sunt pregătiţi din punct de vedere etnografic, au un repertoriu bogat în dansuri populare, canto şi diferite prestaţii la instrumente muzicale.
Lucian Forfotă ne-a declarat: „După ce am fost vătaf al Cetei de Zoritori din Cristian, am fost marcat de acest moment şi de faptul că, potrivit tradiţiei, o dată în viaţă poţi fi vătaf al Cetei Zoritorilor. De aceea, nu m-am oprit la acel moment şi m-am gândit să continui prestaţia folclorică şi am înfiinţat ansamblul Junii Cristianului. În prezent, facem eforturi pentru a susţine acest ansamblu, deoarece doar câţiva copii au costume populare. În general, copiii provin din familii cu probleme sociale şi sărăcia îi marchează atât pe părinţi, cât şi pe copii”.

Bătuta din Cristian

Fostul vătaf, Lucian Forfotă alege cu grijă repertoriul ansamblului folcloric, „Junii Cristianului” şi are în vedere ca acesta să fie cât mai diversificat. „Conform statutului şi actului constitutiv, promovăm tradiţiile şi obiceiurile locale, dar şi pe cele naţionale. Totodată, scopul este şi acela de a promova copiii şi tinerii, precum şi dezvoltarea armonioasă a acestora din punct de vedere fizic şi moral, prin toate proiectele pe care le facem. În cadrul ansamblului avem copii cu probleme sociale, care nu au nici zece lei să plătească pregătirea lor. De aceea, am renunţat să mai solicităm această taxă. Referitor la repertoriul ansamblului, dorim să îl îmbunătăţim cu dansuri tradiţionale din mai multe zone ale ţării. Din repertoriul local, amintesc < Bătuta din Cristian>, un dans foarte vechi, pe care copiii noştri îl prestează pe scenă. Am fost deja invitaţi să participăm la mai multe evenimente din judeţ. Prestaţia noastră a fost gratuită, dar ne-am bucurat pentru că a fost un bun prilej de promovare a ansamblului şi a copiilor.

Drumul pâinii

Un alt obicei tradiţional în Cristian este „Drumul Pâinii”, eveniment ce va avea loc în perioada 19-21 august 2011. Cu acest prilej, în comuna Cristian va avea loc o paradă a portului popular şi va fi prezentat un film documentar despre tradiţia pâinii la Cristian.
La eveniment sunt invitaţi să participe şi „Junii Cristianului”, moment prielnic de promovare a ansamblului folcloric şi a celui mai vechi dans „Bătuta din Cristian”.

SOS pentru bani de costume populare

Lucian Forfotă, fostul vătaf din Cristian şi actualul instructor al ansamblului folkloric „Junii Cristianului”, face un apel către sponsori, deoarece sărăcia marchează şi activitatea ansamblului folcloric, pentru că nu există bani pentru cumpărarea costumelor populare: „Facem eforturi mari pentru că nu avem bani de costume populare. Până în prezent, ne-am chinuit şi am reuşit să avem doar 10 costume populare pentru fete şi numai două costume populare pentru băieţi. Din această cauză nu avem suficiente ţinute pentru perechi, fapt ce afectează prestaţia pe scenă. De asemenea, nu avem unde să ne pregătim. Cu chiu cu vai, reuşim să plătim chiria unei săli, dar nu ştiu cât ne vom mai permite. Orice sponsorizare este binevenită, iar dacă doreşte cineva să ne ajute ne pot contacta la telefon 0745-939200 şi email: juniicristianului@gmail.com”.

Ileana Gafton