Chinezii vor să participe în cinci mari proiecte de investiții în România

Chinezii vor să participe în cinci mari proiecte de investiții în România

Primul-ministru Emil Boc a avut ieri, o întrevedere cu premierul chinez Wen Jiabao, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Republica Populară Chineză.
La finalul întâlnirii, şeful Executivului român a declarat – într-un briefing de presă susținut la Ambasada României din Beijing - că există determinare politică de ambele părți pentru dezvoltarea relațiilor economice, partea chineză exprimându-și interesul pentru a participa la dezvoltarea a cinci mari proiecte de investiții în România, care vor fi derulate în regim de parteneriat public-privat: reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, Canalul Dunăre-București, centura București, centrala de la Tarniţa – Lăpuşteşti și canalul Siret-Bărăgan. “Miniştrii de resort vor lucra, în perioada următoare, la modalităţile practice, tehnice, de implementare a acestor proiecte, respectând cadrul legal românesc, european şi chinez”, a menţionat premierul Emil Boc.
În luna octombrie va avea loc, la Beijing, reuniunea Comisiei mixte, în cadrul căreia se va discuta despre implementarea și a altor proiecte de mai mică anvergură, a mai anunțat Emil Boc.

La rândul său, ministrul Economiei, Ion Ariton, a arătat că partenerii chinezi şi-au exprimat interesul pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat la Transelectrica, care urmează să fie listat la bursă la sfârşitul acestui an, precum şi pentru investiţii în domeniul minier.
Totodată, în cadrul întrevederii premierului român cu omologul său chinez, partea română a reiterat importanța pe care țara noastră o acordă parteneriatului strategic Uniunea Europeană – China și sprijinul pe care România îl va acorda pentru consolidarea acestui parteneriat, precum şi în procesul de apropiere a Chinei de Europa.

Premierul Emil Boc a mai afirmat că se dorește intensificarea relațiilor economice dintre România şi China, inclusiv prin analizarea posibilității introducerii unei linii aeriene directe București – Beijing și prin deschiderea de sucursale ale Băncii Naționale a Chinei în România.
“Linia aeriană Bucureşti-Beijing poate fi privită şi ca o componentă a dezvoltării pe palierul turistic. Am înaintat părţii chineze mai multe propuneri, în primul rând posibilitatea de a oferi unele pachete turistice speciale de tipul turism de tranzit pentru cetăţenii chinezi care au deja o viză pentru un stat membru al UE și în cadrul acelei vize pot avea un turism de tranzit de 5 zile în România. Ţara noastră este pregătită să ofere asemenea pachete turistice în condiţiile actuale reglementate de legislaţia UE”, a declarat primul-ministru.

De asemenea, premierul Boc a propus părţii chineze identificarea unei liste de tour-operatori din China care doresc să colaboreze cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului din România şi a avansat posibilitatea simplificării acordării de viză de România – respectând totodată regulile din Uniunea Europeană - pentru turismul organizat din China.
La întrevederea dintre premierii român și chinez, s-a mai stabilit și semnarea unui protocol de colaborare, în plan cultural, în vederea înființării unui Institut Cultural Român la Beijing și a unui Centru Cultural Chinez la București.
Premierul Emil Boc a efectuat o vizită de lucru în Republica Populară Chineză, în cadrul căreia a avut întrevederi cu președintele Hu Jintao, cu premierul Wen Jibao, a participat la deschiderea competiției sportive Universiada de vară 2011 de la Shenzhen, precum și la Forumul de afaceri româno-chinez desfășurat la Beijing.

M.T.