Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara

Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara

Feldioara în denumirea ei veche - Marienburg, face parte din regiunea istorică Ţara Bârsei, denumirea în germană însemnând cetatea Mariei, cu referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii Teutoni în Transilvania reprezentând o moştenire istorică care trebuie pusă în valoare. Aşa a considerat şi Primăria Comunei Feldioara care în 2011 a reuşit să obţină suport financiar prin accesarea unor programe europene menite să crească potenţialul turistic al zonei. Astfel se va crea un Centru de informare turistică în Feldioara, iar prin asocierea cu Consiliul Judeţean Braşov se va începe reconstrucţia Cetăţii, deoarece se doreşte includerea acesteia în circuitele turistice internaţionale.
Tot un astfel de proiect este şi festivalul "Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara" care îşi propune în prima ediţie din 2011, să prezinte cât mai bine viaţa de zi cu zi a cavalerilor teutoni, proiect care va dura din 2 pana în 3 septembrie, zile în care feldiorenii şi turiştii vor putea admira şi lua parte la activităţi ale cavalerilor cum ar fi lupte, trasul cu arcul, ospăţul; ale domniţelor - ateliere de dans şi muzică, turnirul şi show-urile de dresaj cabalin.
Prima zi, festivalul va debuta cu o conferinţă de presă organizată în Sala Mare din clădirea primăriei, sală ce se va transforma într-un mic muzeu cu exponate medievale, urmând apoi o paradă a cavalerilor, cailor, a artiştilor care vor prezenta spectacole pe toata durata festivalului, teatru, concerte de muzică medievală, show-uri pirotehnice, o execuţie publică - prin spânzurare, etc. În cadrul descrierii vieţii cotidiene se va pregăti un taur la proţap din care vor putea să guste toţi participanţii. Pentru cei mici nu va lipsi gradiniţa medievală, unde se vor juca, se vor costuma în cavaleri, vor învăţa cum să tragă cu arcul la ţintă, vor face lupte de turnir pe căluţi din lemn şi multe alte activităţi pregătite pentru ei. Sâmbătă seara spectacolul va fi oferit de Ovidiu Lipan Ţăndărică şi fanfara celor 10 Prăjini împreună cu un foc de artificii sincronizat audio, care va anunţa încheierea oficială a festivalului "Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara".

M.T.