Bursele din Asia au scăzut puternic luni

Bursele din Asia au scăzut puternic luni

Bursa de la Tokyo a scăzut puternic luni, cu circa 2%, iar indicele MSCI al pieţelor asiatice a pierdut 3%, în timp ce moneda euro a atins minimul ultimelor trei săptămâni faţă de dolar, pe fondul temerilor privind intrarea SUA în recesiune şi criza datoriilor de stat din Europa.
Departamentul Muncii din SUA a prezentat vineri un raport care a indicat stagnarea, în august, a numărului locurilor de muncă din economia americană, excluzând sectorul agricol. Este prima dată în acest an când indicatorul nu înregistrează creştere.
Totodată, Europa intră într-o săptămână încărcată de probleme de ordin politic şi legal, care ar putea împiedica încercările de a rezolva criza datoriilor de stat, determinând guvernele să ia în calcul soluţii mai radicale.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 1,9%, iar indicele MSCI Asia Pacific al pieţelor asiatice a pierdut 3%, fiind cu 18% sub maximul acestui an, atins în aprilie.

Industria energetică şi sectorul materiilor prime, sensibile la aşteptările privind cererea industrială, dar şi sectorul tehnologiei, afectat de cererea pentru electronice asiatice, au înregistrat luni cele mai mari pierderi în Asia, între 3,5% şi 4,5%.
Indicele futures Euro STOXX 50 este în coborâre cu 1,9%, ca şi indicii futures ai burselor de la Frankfurt şi Paris, în timp ce, la Londra, indicii futures sunt în coborâre cu 1,3%.
Creşterea cererii pentru active sigure a propulsat obligaţiunile guvernamentale japoneze pe piaţa secundară, în timp ce yenul s-a apreciat uşor. Preţul aurului este în scădere, însă a pierdut foarte puţin după creşterea puternică de vineri.

Acţiunile de pe Wall Street au închis vineri în scădere cu peste 2%, din cauza datelor dezamăgitoare privind angajîrile din SUA. Aurul, titlurile de trezorerie SUA şi francul elveţian s-au apreciat vineri, investitorii migrând către active sigure.
Indicii futures pe bursa de la New York au coborât luni în Asia cu 0,7%, însă piaţa americană rămâne închisă luni, cu ocazia unei sărbători legale.
Investitorii aşteaptă în această săptămână discursul care va fi susţinut joi de preşedintele SUA, Barack Obama, în Congres, în cadrul căruia ar putea fi anunţate planuri de sprijinire a creşterii economice.

Sursa: mediafax.ro