Penalităţile contribuabililor, anulate dacă vor plăti datoriile la stat

Penalităţile contribuabililor, anulate dacă vor plăti datoriile la stat

Guvernul a aprobat noi reglementări fiscale, prin care anulează penalităţile firmelor care îşi plătesc datoriile faţă de stat până la 31 decembrie
Măsura se aplică şi persoanelor fizice

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, că anularea penalităţilor fiscale se va aplica şi persoanelor fizice care au datorii la stat dacă vor fi plătite restanţele până la finele anului. Guvernul a aprobat miercuri noi reglementări fiscale, prin care anulează penalităţile firmelor care îşi plătesc datoriile faţă de stat până la 31 decembrie. De asemenea, vor fi reduse la jumătate penalităţile acelor contribuabili care vor plăti obligaţiile către buget în primul semestru din 2012. Ialomiţianu a menţionat că de aceste facilităţi vor beneficia şi persoanele fizice care au datorii sub forma impozitelor pentru case, terenuri sau din contracte de închirieri. Potrivit ministrului Finanţelor, dacă până la 31 decembrie un număr de 330.000 de firme care înregistrează datorii ar plăti principalul, în valoare totală de 17 miliarde de lei, atunci o sumă de 2,5 miliarde de lei ar fi anulată.

Obligaţiile fiscale vor fi stinse după vechime

Obligaţiile fiscale datorate statului de către firme vor fi stinse în funcţie de vechime, iar principalul va achitat anterior plăţii penalităţilor şi majorărilor de întârziere, a declarat ministrul Finanţelor Publice Gheorghe Ialomiţianu. "Până acum obligaţiile de plată se stingeau în funcţie de vechime, concomitent cu majorările de întârziere şi penalităţile. Acum vor fi stinse mai întâi obligaţiile, apoi majorările şi penalităţile. Nu avem ca scop să maximizăm încasările din majorări şi penalităţi", a spus Ialomiţianu. El a spus că o altă modificare prevede ca în certificatul fiscal să fie cuprinse şi creanţele pe care contribuabilii le au faţă de instituţiile publice, nu numai obligaţiile de plată, pentru a sprijini astfel firmele la licitaţii.

Ialomiţianu: Contribuabilii mici vor depune trimestrial declaraţia unică 112

Contribuabilii mici, cu până la trei salarii exclusive şi afaceri de 100.000 euro, precum şi ONG-urile şi asociaţiile de proprietari vor depune, de la 1 octombrie, declaraţia unică 112 trimestrial, a spus ministrul Finanţelor. "Declaraţia unică 112 se va depune de la 1 octombrie trimestrial de către contribuabilii mici, aceia care îndeplinesc două condiţii: au până la trei salarii exclusive şi cifra de afaceri de până la 100.000 euro. În această categorie vor intra şi ONG-urile şi asociaţiile de proprietari", a precizat Ialomiţianu într-o conferinţă de presă. El a

"Ne vom întâlni cu FMI şi CE în septembrie pentru a stabili dacă menţinem prognoza PIB"

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor se vor întâlni la sfârşitul lunii septembrie cu oficiali ai FMI şi Comisiei Europene pentru a stabili dacă va fi menţinută prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an, a declarat Ialomiţianu. "Noi avem o întâlnire la sfârşitul lunii septembrie, înainte de a definitiva proiectul bugetului de stat şi a celorlalte bugete. Avem o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar şi Comisiei Europene şi vom analiza ţintele de creştere economică şi acele companii care vor fi reclasificate", a spus ministrul Finanţelor. El a arătat că pentru moment se menţine prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an şi de 3,5-4% pentru anul viitor.
Produsul Intern Brut a crescut în al doilea trimestru cu 0,2% comparativ cu primele trei luni ale anului. Faţă de perioada similară din 2010, economia a înregistrat o creştere cu 0,3% în al doilea trimestru, iar în primul semestru PIB a avansat tot cu 0,3% faţă de jumătatea lui 2010.

Sancţiuni pentru cei care nu reevaluează clădirile

Contribuabilii care nu vor reevalua clădirile şi vor fi menţinute la valori care nu reflectă preţul real pentru a plăti impozite mai mici vor fi sancţionaţi, a precizat Gheorghe Ialomiţianu. "Sancţionăm acei contribuabili care nu vor să facă reevaluarea clădirilor, care le lasă la valori foarte mici", a spus Ialomiţianu într-o conferinţă de presă. Acesta a mai arătat că, în domeniul turismului, vor fi sancţionate acele firme care au spaţii şi nu le folosesc, iar cota de impozitare suplimentară va fi de 5%. Proprietarii de hoteluri sau pensiuni care funcţionează mai mult de şase luni pe an vor plăti doar jumătate din impozit.

Ialomiţianu, despre creşterea salariilor bugetarilor: Decizia va fi luată la definitivarea bugetului

Perspectiva privind revenirea în 2012 a salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea scăderii este bună, însă o decizie va fi luată în momentul definitivării bugetului pentru anul viitor, a declarat ministrul Finanţelor Publice. Referindu-se la disponibilizări, ministrul a precizat că nu a fost stabilită cu FMI şi Comisia Europeană o cifră, iar indicatorii de care se va ţine cont sunt menţinerea raportului de unu la şapte între numărul de angajări şi posturile eliberate, precum şi de un plafon de 7,2% din PIB privind limita de cheltuieli cu salariile pentru anul viitor.


Sursa: www.mediafax.ro


CORONAPRESS