Suedezii de la SAAB ar putea fi salvați de chinezi

Suedezii de la SAAB ar putea fi salvați de chinezi

Companiile auto chineze Zhejiang Youngman Lotus Automobile şi Pangda Automobile Trade Co sunt dispuse să salveze constructorul auto suedez Saab printr-o investiţie de 8 miliarde coroane suedeze (1,2 miliarde de dolari), în schimbul participaţiei majoritare la companie, transmite Reuters.

Cei doi investitori chinezi aşteaptă avizul autorităţilor pentru derularea tranzacţiei.

"Putem face o investiţie de 8 miliarde coroane pentru a dezvolta Saab, după ce vom intra în firmă ca acţionari. Nu se va întâmpla imediat, desigur, ci pas cu pas", a declarat fiica preşedintelui Youngman, Pang Qingnian, într-un interviu pentru ziarul suedez Dagens Industri.

Ea a arătat că Saab, care nu prea a făcut profit în ultimii 20 de ani, ar trebui să revină "pe plus" într-un an şi jumătate de la finalizarea investiţiei chineze.

Saab a cerut săptămâna trecută protecţie faţă de creditori, însă curtea pentru falimente a respins la începutul acestei săptămâni solicitarea, considerând că planurile de revenire prezentate de companie, bazate pe investiţia chineză, sunt incerte.

Producătorul suedez datorează angajaţilor sume substanţiale din salariile restante şi are de plătit sute de milioane de coroane către furnizorii de piese. Fabrica Saab din sud-vestul Suediei este închisă din aprilie.

Youngman a promis la începutul acestei săptămâni că va acorda Saab finanţare printr-un credit punte de 70 milioane de euro, iar Pang a afirmat că compania chineză va face tot posibilul pentru a asigura supravieţuirea Saab.

Saab a făcut deja apel la decizia curţii de a respinge cererea de protecţie faţă de creditori, o nouă decizie fiind aşteptată în câteva zile.

Sursa: www.mediafax.ro

CORONAPRESS