Topul celor mai buni ani agricoli din 1990 si pana in prezent

Topul celor mai buni ani agricoli din 1990 si pana in prezent

de Dana Mihailovici

Un an agricol bun contribuie masiv la produsul intern brut al Romaniei, dar si la temperarea preturilor, aproape pe toata linia.
Iar anul 2011 ar putea fi unul dintre cei mai buni din perspectiva productiei agricole, dupa cum estimeaza cu entuziasm mai multe institutii, in frunte cu Ministerul Agriculturii.
Fara a minimaliza posibilitatea unor productii mari la diferite culturi, trebuie spus ca toate aceste estimari ne duc cu gandul la alte vremuri, cand se raportau cifre record pe toata linia.

Evolutia agriculturii

Totusi, dincolo de prognozele ce se refera strict la anumite culturi agricole, este important sa vedem cum a evoluat agricultura in ansamblul ei.
Pentru a vedea daca 2011 va fi un an agricol extrem de bun, este necesar sa cunoastem trecutul recent, sa vedem ce productii agricole au fost consemnate in anii anteriori.
Astfel, Econtext a realizat un top al ultimilor douazeci de ani in functie de productia de cereale. In functie de productia la hectar. Va prezentam productia de cereale din toti acesti ani, iar pe baza acestei productii realizam clasamentul celor mai buni ani agricoli.
Mai trebuie spus ca ideea potrivit careia dupa un an agricol bun urmeaza altul mai putin bun nu este reala in totalitate. Nu exista o alternanta anuala a performantelor agricole, fiind prea multi factori care influenteaza acest sector.

Cel mai bun/slab an

Din 1990 si pana in prezent, 2004 a fost cel mai bun an agricol. In 2004 s-a obtinut o productie de cereale boabe de 3.895 de kilograme la hectar. Dupa acesta, a doua pozitie este ocupata de anul 1997, cu o productie de 3.497 de kilograme, iar locul trei este detinut de anul 2010, cu 3.316 kilograme/hectar.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, Romania va avea in 2011 un an agricol mai bun decat 2010 si cu o productie la hectar peste media ultimilor ani la majoritatea culturilor.
Ceea ce ar insemna ca acest an ar putea fi cel mai bun de la Revolutie incoace, daca luam in considerare faptul ca 2010 este pe locul trei in iearahia celor mai buni ani agricoli.

Sursa: econtext.ro
Foto: agricultor.ro