Festivalul Oierilor, 30 septembrie - 2 octombrie

Festivalul Oierilor, 30 septembrie - 2 octombrie

În intervalul 30 septembrie – 2 octombrie 2011 în locaţia Tohanul Nou – Tabăra se desfăşoară Festivalul Oierilor, cu târg de produse tradiţionale. Organizatorii acestui eveniment sunt: Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov, Asociaţia Crescătorilor de Taurine, Filiala Bran, Federaţia Oierilor de Munte din România, Primăria şi Consiliul Local Zărneşti, Camera Agricolă Braşov, Consiliul Judeţean Braşov şi Serviciul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţioanele Braşov.

Programul evenimentului

Sâmbătă – 1 octombrie
Invitat special solistul de muzică populară Cristian Pomohaci, prestaţii ale ansamblurilor folclorice din judeţul Braşov, târg de produse tradiţionale, expoziţie cu vânzare de maşini agricole şi utilaje specifice zonei montane, echitaţie şi plimbări cu trăsura, concurs privind abilităţile oieritului montan şi transhumanţei, concurs de muls, expoziţie gastronomică, expoziţie de ovine şi canine (ciobănesc mioritic şi ciobănesc corb).

Duminică – 2 octombrie
Invitaţi speciali: Robert Târnăveanu şi Petrică Mâţu Stoian, ansambluri de cântece şi dansuri din judeţul Braşov, demonstraţii privind pregătirea măgarului pentru transhumanţă şi prezentarea ustensilelor necesare pe timp de păstorat, expoziţie cu premiere şi târg de produse tradiţionale.

În aşteptarea turiştilor

Adrian Văluşescu, directorul Serviciului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţioanele Braşov, în calitate de organizator, aşteaptă turiştii la acest eveniment deosebit, care iese în evidenţă prin câteva puncte în plus: festivalul este organizat de cei care lucrează exclusiv în domeniul oieritului, se desfăşoară întro locaţie generoasă ca spaţiu, suficient pentru prezentarea produselor şi desfăşurării impresionantului program la care se adaugă expoziţia şi prezentarea produselor tradiţionale.
Produsele sunt atestate, iar turiştii pot pleca acasă cu brânză de burduf, telemea, pastramă, urdă sărată şi caş afumat.

Măgarul – automobilul oierului

În faţa turiştilor, pe timpul derulării Festivalului Oierilor, va fi prezentat măgarul, care este considerat automobilul oierului şi asta nu oricum, ci cu tot ce trebuie pus pe el ca oierul să supravieţuiască la transhumanţă. Greutatea maximă pe care poat să o care măgarul este de 70 – 80 kg. Este foarte important de ştiut faptul că o turmă cu trei ciobani trebuie să aibă minim şase măgari. La eveniment vor fi prezentaţi trei măgari: pe unul se aşează mâncarea, pe altul vesela, iar pe cel de al treilea se incarcă schimburile necesare ciobanilor.
Despre felul în care trebuie încărcaţi măgarii, Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România, a explicat: „Trebuie avut mare grijă deoarece dacă îi strângi prea tare cu chinga, măgarii fac răni care pot conduce la tetanos şi apoi la deces. Bagajele trebuie aranjate echilibrat. Închei prin a spune că nu e de joacă cu măgarul.”
Menţionăm că în cadrul Asociaţiei sunt înscrişi 931 de ciobani, iar crescători eligibili sunt peste 1200 doar în judeţul Braşov.

Ileana Gafton Dragoş