Folclorul braşovean este astăzi în doliu

Folclorul braşovean este astăzi în doliu

A plecat dintre noi Octavian Balascau, Tavi, cum ii spuneau colegii si prietenii.
Tavi a fost veteranul grupului de solisti "Tara Barsei" si sufletul acstui grup de tineri solisti care se straduiesc sa pastreze vie aceasta comoara a patrimoniului imaterial care este cantecul popular romanesc.
Tavi a fost pe scena mai bine de 30 de ani, transmitand tuturor bucuria de a canta si facand din interpretarea fiecarui cantec un act artistic in parte, adaugand calitatilor vocale o prezenta scenica deosebita.
A fost primul solist care a cantat frumusetile Tarii Barsei si ale tinutului Tohanului
Cantecele lui sunt cuprinse pe albumul "De dor de drag si voie buna" realizat in 2008 cu sprijinul C.J.C.P.C.T. Brasov, al catorva sponsori si al asociatiei " Libris cultural".
In 25 septembrie 2010 a fost ultima data pe scena la Halchiu, alaturi de colegii sai din grupul "Tara Barsei" si de orchestra "Plaiuri Transilvane" (foto)
A murit in bratele sotiei sale, la cateva momente dupa ce se vazuse pe ecran intr-o retransmisie a unei filmari facute de Sergiu Vaida si TVR Cluj.
A murit necajit ca a doua zi aveau loc in zona Bran Zarnesti ( Tavi era zarnestean) 3 spectacole si nimeni nu se gandise sa-l invite.
A murit mahnit ca in Poiana Marului niste narozi i-au spus primarului sa nu-l mai cheme ca nu le place lor.
A murit asa cum mor artistii de langa noi, iubiti de oameni dar ocoliti si marginalizati de mai marii momentului care cheama de obicei la spectacole nume mari, uitandu-i pe cei de aproape care au raspuns intotdeauna prezent atunci cand a trebuit cantat gratis.
De azi inainte Tavi nu va mai fi alaturi de colegii lui pe scena. Nu va mai bucura dar nici nu va mai deranja pe nimeni.
De azi incolo Tavi Balascau va canta alaturi de ingeri, acolo unde muzica se confunda cu vibratia sublima si universala care este de fapt Dumnezeu.
Odihneasca-se in pace

Adrian Valusescu fost director al fostului Centru Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov


Colectivul de redacţie al Revistei Inside Braşov România şi cel al ziarului online coronapress.ro, grav afectat de ultimul drum pe care artistul de muzică populară Tavi Bălăşcău îl face, condus de îngeri către cer, nu poate să se abţină să nu spună că acest mare artist, cu un suflet “cât China” va rămâne mereu printre noi, cu o amintire unică, pe care numai Tavi o poate lăsa în urma lui.
Tavi Bălăşcău a ajutat la politica editorială a revistei noastre, Inside Braşov România, fiind mereu prezent în paginile publicaţiei noastre, aşa cum îi plăcea lui atunci când purta cu mândrie portul popular românesc şi cum promova cântecele populare tradiţionale româneşti, interpretându-le într-un mod aparte, aşa cum se spune la noi la români “de ţi se făcea piele de găină”. Acelaşi sentiment l-am avut şi atunci când am aflat că a plecat dintre noi, din braţele soţiei sale, care l-a înţeles şi l-a susţinut în grandioasa sa activitate culturală. El a fost prezent pe toate scenele din judeţul Braşov, din ţară şi străinătate. A fost îndrăgit de spectatori, a fost iubit de întreaga lume culturală şi a fost apreciat de românii de pretutindeni. Apariţia lui Tavi Bălăşcău pe scenă era unică, glasul lui ajungea la inima fiecărui om, iar zâmbetul lui special îţi aducea o rază de lumină, pe care el cobora de fiecare dată de pe scenă în viaţă. Nu ne interesează dacă gurile rele au spus lucruri care ar fi dorit să îl scoată din decorul cultural. Ne interesează să vorbim doar despre omul Tavi Bălăşcău pe care îl considerăm Marele Domn al cântecului popular din Ţara Bârsei.
Intotdeauna, gata să-şi dea viaţa pentru folclor, Tavi, deşi era bolnav în ultima vreme, pleca de acasă, însoţit de costumul popular în geamantan, pentru a cânta oamenilor cu zile la « zilele » comunelor nemuritoare. Nemuritor rămâne şi acest mare cântăreţ, pe care colegii de redacţie l-au întâlnit ultima dată la Zilele Feldioarei, pe data de 4 septembrie 2011, când îşi desfăcea cu grijă valiza pentru a-şi îmbrăca costumul popular, unde credeţi, în biserică. Aşa au trăit marii artişti: fără bani, fără laude pe timpul vieţii, cu sacrificii mari pentru a reuşi să îşi procure un costum popular autentic, pe care să-l îmbrace apoi cu mare grijă pe după scene, în microbuze sau, aşa ca Tavi, chiar în biserică.
Noi îţi spunem doar atât, că nu ne luăm adio, ci la revedere, pentru că rămâi mereu viu în inimile noastre, iar vocea ta rămâne nemuritoare în emisiunile înregistrate, pe CD/DVD-uri şi pe drumul pe care l-ai ales, ca pe un drum drept, în lumină.

Redacţia Revistei Inside Braşov România şi www.coronapress.ro