Conferinţa profesorilor de limba română din Scandinavia

Conferinţa profesorilor de limba română din Scandinavia

Ambasada României la Stockholm va găzdui la 7 octombrie 2011 cea de-a doua ediţie a Conferinţei profesorilor de limba română din Scandinavia, manifestare organizată de Direcţia Învăţământului Public (Skolverket) din Suedia, prin Departamentul pentru Limba Maternă, în colaborare cu Departamentul Multicultural al oraşului Eskilstuna şi cu Ambasada României la Stockholm.

La eveniment vor participa cadre didactice de limba română din învăţământul preuniversitar şi universitar din Suedia şi Norvegia, oficialităţi din cadrul Ministerului Educaţiei din Suedia, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi membri ai comunităţii româneşti. De asemenea, din România urmează să participe directorul Institutului Limbii Române, Corina Cherteş şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. La eveniment vor mai participa lectorul suedez de la Universitatea Bucureşti şi lectorul de limbă şi civilizaţie română de la Universitatea din Lund.

În programul Conferinţei sunt incluse prezentări despre reforma educaţiei din România şi Suedia, rolul şi condiţiile de învăţare a limbii materne în grădiniţe şi şcoli suedeze, educaţia în limbile minorităţilor naţionale în România, proiecte de cooperare româno-suedeză în sfera educaţiei, metode moderne de predare a limbii materne, materiale didactice şi resurse online.

Cu ocazia manifestării, un grup de copii de origine română din Stockholm va prezenta un program artistic.

Conferinţa îşi propune să creeze un cadru pentru schimbul de informaţii şi de experienţă în domeniul educaţional, promovarea unor metode moderne în procesul de învăţământ şi a unor strategii de asigurare a unei educaţii de calitate, facilitarea iniţiativelor de păstrare şi cultivare în rândurile tinerilor de origine română din Suedia şi Norvegia a interesului pentru limba română, tradiţie şi cultură.

M.T.