Ziua Budilei

Ziua Budilei

Comuna Budila, judeţul Braşov, a fost cunoscută de-a lungul timpului sub mai multe denumiri: Bodila (în dialectul săsesc Budille, în germană Bodeln, Budille, Bodila, Bodola, în maghiară Bodola). Deşi este o localitate care are un buget sărac, Primăria alocă din puţinii bani sume pentru păstrarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor românilor, maghiarilor şi rromilor.
Duminică, 09.10.2011, acestea au fost valorificate cu prilejul “Zilei Budilei", la care au participat invitaţi din judeţul Braşov şi Covasna, fanfara din Zagon - judeţul Covasna, ansamblurile grădiniţei de copii secţiile română şi maghiară Budila, ansamblul folcloric din comuna Dumbrăviţa şi ansamblul maghiar din Braşov.

Valorificarea potenţialului cultural

Primarul comunei Budila, Constantin Galborcea, a declarat: “Am reluat şirul de evenimente culturale şi dorim ca potenţialul turistic al comunei Budila să îl valorificăm la maxim. De aceea sunt foarte bucuros că, în viitor, obiceiurile şi tradiţiile sunt duse mai departe de cei mai mici cetăţeni ai comunei, respectiv de copiii de la grădiniţă de la secţiile română şi maghiară. Iată că avem educatori care se preocupă să-i înveţe pe copii dansuri specifice, să le trezească dragostea faţă de folclorul autentic şi să le insufle bucuria de a-l pune în scenă. Primăria comunei Budila şi Consiliul Local acordă o atenţie deosebită acestui aspect şi face eforturi pentru a investi în învăţământ şi în educarea tinerei generaţii."

Obiceiuri şi tradiţii

În comuna Budila, întreaga suflare a localităţii participă la cele mai importante evenimente de peste an: “Alaiul cu Mascaţi" cu arderea mumiilor într-o locaţie special amenajată, simbolizând arderea vechiului an şi alungarea spiritelor rele, “Festivalul Bujorului", eveniment ce reuneşte mai multe fanfare din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita, “Ziua Budilei", care valorifică obiceiurile şi tradiţiile românilor, maghiarilor şi rromilor şi evenimente culturale dedicate în exclusivitate Crăciunului şi Anului Nou.

Arta culinară

Zsigmond Zoltan, bucătar, prezent la Ziua Budilei, ne-a declarat: “Dintre produsele gastronomice, prezint gulaşul cu fasole ardelenească şi ciolan afumat de casă, mult apreciat de turişti. În arta culinară, produsele nu sunt gustoase dacă nu sunt realizate cu multă dragoste, cu pasiune şi bucuria de a găti. Există secretele bucătăriei, care nu se divulgă, dar care produc curiozităţi şi îi determină pe iubitorii de artă culinară să le consume. Cei ce doresc să petreacă o vacanţă de neuitat pe aceste meleaguri sunt invitaţi să ne cunoască gastronomia şi să se bucure de delicatesele realizate după reţete tradiţionale. "

Ileana Gafton Dragoş