Ceremonia de prezentare şi predare a unor vestigii paleontologice la Ambasada României la Roma

Ceremonia de prezentare şi predare a unor vestigii paleontologice la Ambasada României la Roma

Ceremonia de prezentare şi predare a unor vestigii paleontologice foarte rare, cu o vechime de 67 de milioane de ani, traficate ilegal în anul 2005 şi recuperate recent în Italia, a avut loc ieri, 15 noiembrie 2011, la sediul Ambasadei României la Roma.



Vestigiile (trei ouă aparţinând speciei de dinozauri pitici, unice în lume, datând din era mezozoică, perioada cretacică) provin dintr-o zonă protejată UNESCO de pe teritoriul României, situl paleontologic Tuştea, judeţul Hunedoara. Acestea au fost recuperate în Italia, ca urmare a cooperării dintre Poliţia Română, Biroul ataşaţilor de afaceri interne din cadrul Ambasadei României în Italia şi autorităţile italiene competente (Comandamentul de Carabinieri pentru Protecţia Patrimoniului Cultural).



Recuperarea obiectelor de patrimoniu şi restituirea acestora, în spiritul Convenţiei UNESCO din 1970 şi al Convenţiei UNIDROIT din 1995, reprezintă rezultatul unei activităţi intense desfăşurate de autorităţile judiciare din România şi Italia, caracterizată de un înalt nivel de specializare profesională a magistraţilor şi investigatorilor din cele două ţări.



Evenimentul are o importanţă deosebită, atât pentru România, cât şi pentru Italia, întrucât se înscrie în ansamblul activităţilor de cooperare româno-italiană de combatere a traficului ilegal de bunuri de patrimoniu, cu rezultate constant pozitive pentru ambele state.



La ceremonia de la Roma au fost prezenţi ambasadorul României în Italia, Răzvan Victor Rusu, Comandantul Armei de Carabinieri pentru Protejarea Patrimoniului Cultural, Generalul de Brigadă Pasquale Muggeo, ministrul-consilier Dan V. Fătuloiu şi comisar-şef Georgeta Bădilă, din partea MAI, biroul ATAI Roma, şi delegaţia IGPR, formată din comisar-şef Florin Şerban şi comisar-şef Margareta Arsenescu, precum şi Nicolae Pastiu, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.



M.T.