Expoziţie „Despre seara lui Crăciun”, la Bran

Expoziţie „Despre seara lui Crăciun”, la Bran

Castelul Bran, împreună cu Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural REDUTA vă invită sâmbătă, 17 decembrie 2011, ora 13.00, la vernisajul expoziţiei „DESPRE SEARA LUI CRĂCIUN”.
Ciclul sărbătorilor de iarnă, începând de la Sfântul Nicolae şi până la Bobotează abundă în momente dedicate renovării timpului şi spaţiului cu ajutorul practicilor şi ritualurilor cu caracter augural şi rol purificator. Feciorii din cetele de colindători sunt nu doar cei care poartă din casă-n casă colindele ce vestesc Naşterea Domnului, dar ei sunt totodată cei chemaţi prin tradiţie să dea viaţă riturilor şi ceremonialelor de renovare simbolică a lumii.
Expoziţia „Despre seara lui Crăciun” aduce în faţa publicului elemente de recuzită ale cetelor de feciori cu steag din Ţara Făgăraşului, obiecte din recuzita grupurilor de copii care merg la urat de Anul Nou, dar şi piese de port specifice obiceiurilor şi zonelor reprezentate. Pe toată durata expoziţiei, la Castel vor avea loc scurte spectacole după cum urmează:
- 18 decembrie, ora 13.00, Ansamblul „Plaiurile Dumbrăviţei”;
- 24 decembrie, ora 13.00, Colinde sacre şi laice din zona Branului;
- 26 decembrie, ora13.00, colinde cu Grupul de copii al Parohiei „Carpaţi” din Braşov;
- 2 ianuarie, ora 13.00, „La urat de Anul Nou” cu copiii Şcolii generale Şirnea;
- 7 ianuarie, ora 13.00, Şezătoarea de la Bucium;
- 8 ianuarie, ora 13.00, Şezătoarea de la Veneţia de Jos.
Vă aşteptăm la Castelul Bran, sâmbătă, 17 decembrie 2011, ora 13.00 la vernisaj!

M.T.