„Şezători şi colinde de pe la noi”, spectacol de Crăciun la Reduta

„Şezători şi colinde de pe la noi”, spectacol de Crăciun la Reduta

Consiliul Judeţean Braşov şi Centrul Cultural Reduta, prin Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, vă invită joi, 22 decembrie 2011, începând cu ora 17.00, la Spectacolul „Şezători şi colinde de pe la noi”.
Renovarea simbolică a timpului şi a lumii corespunde cu ciclul sărbătorilor de renovare a anului, care începe cu Crăciunul şi se termină cu Boboteaza. Răscrucea dintre cele două cicluri reprezintă un moment propice pentru punerea în practică a ritualurilor cu caracter divinatoriu şi deopotrivă a celor cu caracter augural. De aceea, în centrul sărbătorilor de iarnă stă ceata de feciori din sat, grupul de tineri chemat prin tradiţie să dea viaţă riturilor şi ceremonialelor de renovare simbolică a lumii.
După încheirea sărbătorilor de iarnă, urma în viaţa satului o perioadă de linişte înaintea începerii muncilor agricole de primăvară, marcată de şezători. Lumea satului participa la şezătoare cu un sentiment ritualic, supunându-se rânduielii obştei tradiţionale. Şezătoarea se raporta la destinul uman, fie el colectiv sau individual şi era totodată un obicei de iniţiere a tinerilor în muncă, joc şi în viaţă.
În cadrul acestui spectacol vor fi prezentate şezători şi obiceiuri specifice Crăciunului şi Anului Nou puse în scenă de: Ansamblul „Plaiurile Dumbrăviţei”, „Ceata de feciori” din satul Şinca Veche, Ansamblul folcloric din satul Şinca Nouă, „Ceata de feciori” din Ticuş, Şezătorile de la Veneţia de Jos şi Bucium, Grupul de Colindători din cadrul Parohiei Carpaţi din Braşov. Sunt invitaţi în spectacol soliştii: Gabriel Rusu şi Vald Postolea.

M.T.