Noi reguli pentru şoferi

Noi reguli pentru şoferi

Guvernul vrea să interzică detectoarele radar dar să permită şoferilor să conducă vehicule şi fără permis, în anumite condiţii, să crească taxele pentru proprietarii de mai multe maşini şi va condiţiona permisul auto de învăţământul minim obligatoriu.
Toate aceste măsuri au fost incluse în proiectul "Strategiei naţionale pentru siguranţă rutieră 2011-2020", transmite Mediafax. Pentru ca progresele să fie mai rapide se propune o serie de modificări la legislaţia existente, iar câteva dintre ele se referă la modul de obţinere a permisului şi la introducerea unei perioade “de test”. “Se doreşte crearea cadrului legislativ necesar pentru introducerea permisului provizoriu de conducere, printr-un program de obţinere graduală a permisului de conducere, după modelul statelor membre al UE care au înregistrat rezultate pozitive în domeniul siguranţei rutiere (…) Permisul provizoriu de conducere, valabil numai pe teritoriul României, va fi premergător obţinerii permisului de conducere şi va impune anumire restricţii conducătorilor auto”, se precizează în proiect. Pentru creşterea siguranţei rutiere se propune şi introducerea permisului de conducere pentru mopede, dar şi reducerea duratei de valabilitate a permisului de conducere auto, începând cu o anumită vârstă. Se propune şi interzicerea circulaţiei ATV-urilor pe drumurile publice, creşterea amenzilor pentru vitezomani, dar şi posibilitatea plăţii amenzii pe loc.


Amenda se poate plăti pe loc   

Pentru stoparea agresivitătii rutiere este necesară completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cel puţin cu următoarele aspecte, din care amintim: interzicerea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar.
- creşterea gradului de intransigenţă a legii în ceea ce priveşte conducerea vehiculelor care circulă cu viteza mai mare decât cea legală, prin creşterea graduală, în funcţie de cuantumul vitezei, a duratei de suspendare a permisului şi a cuantumului amenzii.
- interzicerea accesului pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu excepţia drumurilor comunale, pentru care este obligatoriu să existe avizul autorităţilor administraţiei publice locale.
- oferirea posibilităţii şoferilor de a opta pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule prin participarea la centre autorizate, la programe de reabilitare comportamentală/consiliere psihologică, la cursuri de conducere defensivă/preventivă sau la efectuarea în spitale a unui stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere, după caz.
Pentru că la noi gradul de încasare al amenzilor în regimul circulaţiei este de 40%, faţă de 90% în multe dintre statele UE, se are în vedere:
- posibilitatea aplicării sancţiunilor contravenţilor conducătorilor auto prin plata pe loc, pe baza de chitanţa eliberată de agentul constatator, iar la cerere, în vederea contestării sancţiunii, putând fi întocmite procese verbale de contravenţie. Prevederea se aplică tuturor conducătorilor de autovehicule care circulă pe teritoriul României.

CORONAPRESS