Evenimente de Lăsata Secului, la Muzeul de Etnografie Braşov

Evenimente de Lăsata Secului, la Muzeul de Etnografie Braşov

Muzeul de Etnografie Braşov, in colaborare cu Centrul Cultural Reduta, Serviciul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Asociatia Scheienilor si Euro Toques Romania, organizeaza in zilele de 26 si 27 februarie 2012 cu ocazia Lasatului de Sec o manifestare live cu participarea "mascaricilor "din Scheii Brasovului si o succinta
expozitie dedicata acestei sarbatori, intitulata Lasata Secului in sud-estul Transilvaniei.

Despre tema expozitiei:

Lasata Secului este ceremonialul complex de innoire a anului agrar dar si un important prag simbolic de trecere de la perioada de Dulce la Postul Mare al Pastelui. Aceasta sarbatoare este marcata atat in comunitaţile de romani, maghiari, sasi din mediul rural cat si in gruparile urbane, cum este comunitatea din Scheii Brasovului. Ziua de Lasata Secului esta reprezentata diferit in functie de etnii si zone, totul culminand cu petreceri, cu cant si joc.

In sud-estul Transilvaniei sunt identificate practici rituale stravechi cum este Roata in flacari de la Sinca Noua, cat si momentul mascatilor, al "Mascaricilor" din Scheii Brasovului, al Fasching-ului sasesc din Halchiu si a Farsang-ului maghiar din Apata, un moment care implică dezordine, travesti, expresii licentioase, excese, semn ca acest an nu mai poate instaura ordinea si buna randuiala. Mascatii, papusile-pereche, arderea lor, sunt acte simbolice care sugerează sfarsitul anului vechi.

M.T.