Transilvania vazută din Germania

Transilvania vazută din Germania

In perioada 24 - 26 februarie 2012 s-a desfasurat la Bad Kissingen (Germania) prima editie a evenimentului cinematografic "Transilvania ilustrata in filmul documentar contemporan" (Siebenbürgen in zeitgenössischen Dokumentarfilmen). Acest eveniment a fost organizat de Akademie Mitteleuropa si a avut ca scop reflectarea civilizatiei germane din Transilvania cu ajutorul filmelor documentare din Germania, Austria, Ungaria si Romania, precum si prezentarea unor episoade comune sau singulare, din trairile comunitatii germane din acest spatiu.

Evenimentul a debutat cu proiectia filmului Hinter Sieben Burgen - Zeitloser Film über Siebenbürgen (1994) realizat de Björn Reinhard (care locuieste acum in Vişeu des Sus), un film care care infatiseaza realitatile sociale si economice ale anilor "90 in satele sasesti din Transilvania. Dezbateri aprinse si emotii puternice au starnit proiectiile filmelor Siebenbürgischer Heuweg (1996) realizat de Ralf Marschalleck (Berlin) si Gherdeal/Gürteln (2004) realizat de Thomas Beckmann si Martin Nudow. Primul film face o radiografie a unei familii din Feldioara (judetul Brasov) prin ochii a trei generatii iar al doilea imbina umorul si povestile triste ale unui sat cu 41 de locuitori. Realizatorii acestor filme au fost prezenti in sala si au raspuns intrebarilor si comentariilor din public.

Realizatorul Günter Czernetzky, o prezenta foarte tonica atat la sesiunile de intrebari cat si la discutiile din fiecare seara, a prezentat doua episoade din seria Wunden – Erzählungen aus Transilvanien (1994), un film realizat pentru ZDF si care abordeaza principalele probleme din istoria sasilor transilvaneni in secolul XX. A urmat apoi un film cu greutate, Der Verrat (2004) realizat de Zoltan Hajdu (Heidelberg), un film plin de simboluri si cuvinte bine alese, un duel al ideilor si al valorilor avandu-i in ring pe Hans Bergel si Eginald Schlattner. Seara de sambata a fost incheiata intr-o nota destinsa, publicul fiind fermecat de povestile lui Johann Schaas din Richiş (comuna Biertan) in filmul Satul, biserica si povestile mele / Mein Dorf, meine Kirche und meine Geschichten (2011).

Ultima zi a debutat cu filmul La drum (1997) realizat de Dumitru Budrala (Sibiu), film ce prezinta un episod al transhumantei in Marginimea Sibiului, cu atat mai valoros cu cat acest fenomen dispare rapid. Ultima proiectie a fost a filmului Von der Macht der Verdächtigungen (2008) realizat de Walter Wehmeyer (Viena) despre perioada torturilor si a condamnarilor politice suferite de intelectualii sasi in perioada 1958 - 1964.

Peste 70 de pasionati au trait din plin fiecare proiectie si au participat activ la fiecare sesiune de intrebari si comentarii. Un eveniment foarte bine organizat de Akademie Mitteleuropa avandu-l ca si coordonator pe Gustav Binder care a animat atmosfera in toate cele 3 zile. Organizatorii se gandesc deja la urmatoarea editie fiind motivati de entuziasmul publicului prezent.M.D