Ziua Internaţională a Femeii

Ziua Internaţională a Femeii

Ziua Internaţională a Femeii datează din anul 1977, când Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională.
O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga.

Adunarea Generală a ONU a fixat data de 8 martie drept Ziua Internaţională a Femeii, iar femeile au început din nou să demonstreze pentru drepturi egale şi mai ales pentru dreptul de vot al femeilor.
In vestul Europei, Ziua Internationala a Femeii a fost serbata in perioada 1910-1920, dupa care a iesit din atenţia publicului.
Dupa primii ani, Ziua Internationala a Femeii a capatat o noua dimensiune mondiala, atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare. Miscarea feminista, aflandu-se in plina dezvoltare, a ajutat la impunerea sarbatoririi acestei zile ca punct de concentrare a eforturilor pentru revendicarea drepturilor femeilor si pentru participarea la procesul politic si economic.

Astazi, ziua de 8 martie celebreaza femeia la toate varstele, zambetul, gingasia, generozitatea si daruirea ei.
Ziua Internationala a Femeii este astazi sarbatoare oficiala in Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China (numai pentru femei, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhsan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turmkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Potrivit traditiei, in aceasta zi barbatii le ofera mamelor, sotiilor, prietenelor, colegelor, etc. buchete de flori si mici cadouri. In anumite tari, Ziua Internationala a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sarbatoare in care mamele si bunicile primesc cadouri de la copii si nepoti.

M.T.