Sărbătoarea Rusaliilor la Feldioara

Sărbătoarea Rusaliilor la Feldioara

Primăria comunei organizează duminică, 3 iunie festivalul "Sărbătoarea Rusaliilor la Feldioara".
Evenimentul are loc în curtea Casei de Cultură a comunei începând cu ora 10.00 și va cuprinde pe lângă momentele artistice, parada tradițională de Rusalii și obiceiul baterii armindenilor, expoziții și ateliere de produse meșteșugărești şi tradiționale. Invitații speciali ai evenimentului sunt Cristian Pomohaci și Ana Lesko.

Programul festivalului:

ora 10.00 - Paradă tradițională de Rusalii și baterea armindenilor
ora 10.00 - În centrul comunei, muzică de fanfară
ora 13.00 - Deschiderea oficială - scenă amenajată în curtea căminului cultural
ora 13.10 - Program de cântece și dansuri populare cu ansamblul "Junii Cristianului"
ora 13.45 - Recital Alexandra Hulban
ora 14.00 - Dansuri populare cu ansamblul "Flori de castan" din Halchiu
ora 14.45 - Recital Lidia Iuga
ora 15.00 - Program de cântece și dansuri cu ansamblul "Plaiurile Dumbrăviţei", punerea în scenă a obiceiului "Plugarului"
ora 16.00 - Recital extraordinar Cristian Pomohaci
ora 16.40 - Program cu copii de la școala din Feldioara
ora 17.00 - Cântece și dansuri cu orchestra "Plaiuri Transilvane", grupul de soliști "Țara Bârsei" și ansamblul "Șipot Ardelean"
ora 18.15 - Recital Vlad Postolea
ora 18.30 - Recital Anuţa Sagneanca
ora 18.45 - Recital Claudia Miriţescu
ora 19.00 - Recital Valeria Arnăutu
ora 20.00 - Recital extraordinar Ana Lesko

”Bătutul arminzinilor”

Sărbătoarea armindenilor sau ”Bătutul arminzinilor” se suprapune, la Feldioara, cu sărbătoarea de Rusalii. Tinerii din sat sunt împărţiţi în partide, căci aşa se numesc cetele în Feldioara. Sunt două mari categorii de cetaşi: în prima intră băieţii care se apropie de vârsta recrutării şi sunt denumiţi “zăblăi”, iar în a doua intră Feciorii Mari, respectiv tinerii care au făcut armata şi sunt buni de însurat.
În Vinerea Rusaliilor, partidele aleg din pădure armindenii, mesteci tineri, pe care îi taie şi îi aduc în sat. Feciorii aleg mesteacănul pentru fata pe care o plac, dar nu au voie să facă asta oricum, de capul lor, pentru că un vârstnic care ştie rostul pădurii îi însoţeşte ca să le arate ce copaci pot fi tăiaţi fără să facă pagubă şi stricăciuni mari în pădure.
În dimineaţa de Rusalii, prima pereche de armindeni e bătută la poarta bisericii, apoi fiecare căruţă cu flăcăi şi armindeni trece pe la casele unde au fost alese fete. Pe uliţă, cât timp durează preumblarea, se cântă, iar căruţele împodobite cu verdeaţă şi panglici colorează satul de dimineaţă. Flăcăul face gaură în pământ cu o ţepuşă mare, cu cap ghintuit, bătută cu un baros, iar apoi înfige mestecenii, tot pereche, în faţa casei fetei pe care a ales-o, iar la poartă agaţă ramuri de mesteceni, care se păstrează până la seceriş.

Armindenii apără de rele

Armindenii şi ramurile nenverzite sunt menite să-i apere de rele, deopotrivă, pe cei ai casei, dar şi gospodăria şi holdele lor. În acelaşi timp, ramurile verzi sunt şi semn şi invocaţie a fertilităţii. După ce “bătutul” s-a încheiat, feciorii merg acasă să se spele şi să se hodinească, pentru ca apoi să revină la casa cu armindeni ca să-şi primească plata. Sunt cinstiţi cu mâncare şi băutură.
Obiceiul a suportat modificări, unele momente sau semnificaţii s-au pierdut, dar a fost şi îmbogăţit. De armindeni, la Feldioara se organizează o paradă a portului popular, iar fanfara sătească are încă un prilej să însufleţească satul. Bătutul Arminzilor e un bun prilej şi de maial.

Proiecte de promovare

Comuna Feldioara derulează prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu fonduri europene, un proiect de promovare a obiectivelor culturale, tradiţiilor şi obiceiurilor. În cadrul acestui proiect se derulează evenimente dedicate iernii: Festivalul “Spiritul iernii” – piesa de teatru “Irozii”; Festivalul “Spiritul iernii” – Colinde; Festivalul “Spiritul iernii” – Obicei de iarnă “Capra”; Festivalul “Spiritul iernii” – Dansuri populare.
Primarul comunei Feldioara, Sorin Taus, a declarat: “Trecerea dintre ani era în mod tradiţional dominată de Jocul Ursului, o manifestare care-i aduna pe localnici pe uliţă şi dădea semnalul plecării la colindat. Astăzi, la Feldioara, se adună cete de colindători din tot ţinutul, pentru că aici se organizează un adevărat festival de iarnă. Intrarea în primăvară este şi acum vestită de Carnavalul Sătesc, iar la începutul verii, Hramul bisericii Sf. Ioan Botezătorul se suprapune cu sărbătoarea Sânzienelor, a Drăgaicelor cum sunt numite aici. Aşa, obiceiul nu s-a pierdut, căci fetele de şcoală aduc tradiţia în faţa satului adunat pentru hram. Bătutul arminzilor însufleţeşte toată comuna, pentru că flăcăii păstrează obiceiul care mută mesteceni tineri din pădure la porţile caselor cu fete. Fanfara însoţeşte parada portului popular care a îmbogăţit obiceiul”.

Istorie şi prezent

Un alt eveniment care atrage turiştii este Festivalul “Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara” sau Festivalul medieval, manifestare ce are loc în prima sâmbătă şi duminică din luna septembrie. Astfel, legând istoria cu prezentul, vara readuce cavalerii şi atmosfera târgului medieval în aşezarea străjuită de ruinele cetăţii. Este demn de menţionat fapul că Feldioara a intrat şi ea în circuitul vechilor cetăţi din Ţara Bârsei care găzduiesc festivaluri medievale.

Ileana Gafton Dragoş