Festivalul "Ruşcuţa de primăvară" a atras turiştii la Sânpetru

 Festivalul "Ruşcuţa de primăvară" a atras turiştii la Sânpetru

Festivalul "Ruşcuţa de primăvară", Ediţia a II-a, s-a desfăşurat în data de 30 iunie - 01 iulie 2012, în comuna Sânpetru, având ca locaţie baza sportivă din localitate.
Evenimentul a promovat, la nivel naţional, tradiţiile şi meşteşugurile din localitate, arta culinară, fiind cadrul de întâlnire pentru membrii comunităţii atât români şi saşi, cât şi turişti veniţi din alte zone sau localităţi învecinate.
Festivitatea de deschidere oficială a " Festivalului Ruşcuţa de Primăvară a avut loc în data de 30 iunie 2012, ora 15,00 în prezenţa echipei de proiect şi a invitaţilor speciali.
Primarul comunei Sânpetru, Ion Rusu, a declarat: „Proiectul este finanţat cu fonduri europene, prin POR 2007-2013, Domeniul major de intervenţie 5.3 , Axa prioritară 5. Contractul a fost semnat in aprilie 2011, prin urmare suntem în anul II de implementare. Pe tot parcursul activităţilor au fost amenajate căsuţe, standuri prin care s-a dorit promovarea tradiţiilor meşteşugăreşti şi obiceiurilor culinare ale zonei. În cele şase standuri amenajate, participanţii la festival au degustat prăjituri tradiţionale, mămăligă cu brânză şi smântână, dulceţuri, gemuri, dulciuri şi băuturi tradiţionale săseşti. Au admirat ornamente florale, confecţionate din flori uscate de pe Dealul Lempeş şi din scoarţă de copac, costume populare, goblene cât şi pictură pe sticlă. Totul s-a desfăşurat sub forma unor ateliere interactive, iar publicul a experimentat aceste obiceiuri.
Pe perioada celor 2 zile, pe scena festivalului au urcat ansambluri folclorice, grupuri de solişti şi formaţii de muzică uşoară din localitate cât şi invitaţi. De asemenea, încercăm să păstrăm şi tradiţia junilor sânpetreni, dar fără să imităm sau să facem comparaţie cu tradiţiile din Şcheii Braşovului”.
Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un foc de artificii.

Creşterea atractivităţii turistice a zonei

Mirela David, responsabil de proiect, a declarat: „În contextul eforturilor pentru dezvoltare regională, organizarea de evenimente cultural artistice şi promovarea lor ca atracţii turistice are un rol deosebit de important atât în ceea ce priveşte păstrarea şi transmiterea valorilor cultural- identitare ale comunităţilor, cât şi în ceea ce priveşte impulsionarea activităţilor economice pe orizontală, foarte importante în stimularea producătorilor, comercianţilor şi a prestatorilor de servicii specifice. Festivalul îşi propune să ofere pe parcursul celor două zile un program divers care să mobilizeze întreaga suflare, prezentând o gamă bogată de activităţi recreativ sportive dar şi momente artistice de înaltă ţinută, constituindu-se într-un puternic element de coeziune socială pentru localnici, dar în acelaşi timp devenind şi un punct de atracţie pentru locuitorii din Braşov şi pentru turiştii aflaţi în vizită în împrejurimi. Cea de a II-a ediţie a atras mai mulţi participanţi, paleta de activităţi fiind lărgită pentru a creşte atractivitatea şi pentru a asigura participarea unui număr mai mare de spectatori la activităţile interactive. Conceptul a inclus atât activităţi demonstrative( artistice şi meşteşugăreşti) cât şi activităţi interactive care au oferit posibilitatea participanţilor să descopere secretele unora dintre meşteşugurile tradiţionale încă practicate în zonă”.

Programul evenimentului

Sâmbăta 30. Iunie

10.00 întreceri sporive juniori seniori
15.00 Deschiderea oficială
- 15.10 Concert cu Fanfara şi grupul de dansuri germane „Korona"
- 16.00 Moment muzical cu formaţia „Favorit" Sânpetru.
- 17.30 Program artistic cu ansamblul Junii Cristianului"
- 18.15 Solişti de muzică populară : Ana Maria Pascu, Alin Man, Râul Mocanu
- 19.00 Program cu ansamblul folcloric „Plaiurile Dumbrăviţei"
- 20.00 Program muzical cu formaţia „Melodic Grup" Sânpetru
- 22.30 Joc de artificii

Duminică 01. Iulie

- "Grădiniţa medievală „ - face painting, atelier de tir cu arcul, atelier de luptă cu spada >cutul, atelier de dans, teatru depăpuşi, atelier de olărit, atelier de păpuşi şi broderie
10.00 Parada Junilor Sânpetrului însoţiţi de fanfară
12.30 Ceremonial religios
13.00 Program de dansuri populare cu Formaţia „Ruşcuţa de primăvară" Sânpetru 13.30 Recital extraordinar Robert Târnăveanu 14.15 Ansamblul Cerbul Carpatin
16.00 Orchestra Plaiuri Transilvane şi grupul de solişti Ţara Bârsei 17.00 Recital extraordinar Mariana Deac 18.00 Ansamblu! „Junii Braşovului"
- 18.30 Recital Claudia Miriţescu
- 19.15 Recital extraordinar MATTEO
- 20.00 închiderea evenimentului
Prezentator: Claudia Miriţescu

Marius Telea