Albumul “Braşovul de Odinioară”, ediţia a IV-a

Albumul “Braşovul de Odinioară”, ediţia a IV-a

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, este autorul albumului “Braşovul de Odinioar㔺i a reuşit să scoată ediţia a IV-a, care este o ediţie îmbunătăţită, cu poze foarte valoroase. Printre aceste poze se află şi o fotografie a statuii lui Stalin, care a dispărut şi nu prea se ştie ce s-a întâmplat cu ea.
Albumul este editat în limba română şi în limba germană, autori Aristotel Căncescu şi Titus Mâzgăreanu şi a văzut lumina tiparului la Editura Foton, 2012.

Cinci galbeni pe poză

La începutul lucrării, autorii vorbesc despre fotografia în Braşov şi amintesc faptul că „primii fotografi erau fotografii călători, care, pentru cinci galbeni pe poză, stateau într-un oraş atâta timp cât aveau clienţi. Pe 17 iunie 1942, la Braşov, se deschide primul atelier foto numit ZUM GRUNEN BAUM („La pomul verde”). Timpii de iluminare în acea vreme erau de 8-15 secunde. În anul 1851 apare la Braşov şi primul fotograf care utilizează hârtia fotografică W.PROKSCH. El se autointitula „practician de 10 ani în domeniul fotografiei”. În 1859, la Braşov, apăreau la vânzare primele chimicale şi plan filme pentru dagherotipie.(...)”.
Parte din fotografia veche din Braşov se regăseşte în acest album, care merită să fie achiziţionat pentru importanţa sa istorică şi respect faţă de fotografia veche.

Ileana Gafton